Artikkelikuva

Autenttisempaa mustalaisuutta

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen on "ihana, ikiaikainen satu", sanoo Hortto Kaalon Marko Putkonen.

”Se on ihana, ikiaikainen satu.”

Näin sanoo romaniyhtye Hortto Kaalosta tuttu Marko Putkonen Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen -näytelmästä. Hän on sovittanut näytelmän täksi kesäksi Porvoon kesäteatteriin.

Näytelmä pohjaa Maksim Gorkin novelliin, jonka tunnetuin versiointi on neuvostoliittolainen elokuva vuodelta 1976.

Ilmestymisestään asti elokuva on pyörinyt Putkosen mielessä tarinana, josta hän halusi kertoa oman näkemyksensä.

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen kertoo 1900-luvun alun Itävalta-Unkarin alueella asuvista mustalaisista. Keskiössä on nuoren kapinallisen mustalaistytön ja hevosvarkaan kiihkeä romanssi.

Neuvostoliittolaisen elokuvan pääroolien näyttelijöistä yksikään ei ollut mustalainen, ja elokuvaa onkin pidetty epäautenttisena mustalaiskuvauksena. Sama on vaivannut myös suomalaisia versiointeja.

“Hortto Kaalon Feija Åkerlund kävi katsomassa erään esityksen ja kertoi, että siinä suomalaiset yrittivät näytellä mustalaisia. Välissä tuli suomalaista kansanmusiikkia.”

Putkonen pyrki omassa sovituksessaan korostamaan mustalaisuutta.

“Hortto Kaalon jäsenillä on juuria venäjänmustalaisten suuntaan. Tunnemme ne kuviot.”

Romanitarinoiden versioiminen teatteriin ei ole Putkoselle uusi juttu. Aikaisemmin hän on sovittanut niin Carmen-oopperan kuin Tatu Pekkarisen Kauniin Veeran.

“Kauniissa Veerassa minua ärsytti aina se, että mustalaiset olivat koomisissa rooleissa, joissa koomisuus perustui tyhmyyteen.” Putkosen käsissä komedia ammennettiin romanikulttuurista.

Porvoon Mustalaisleirin ohjaa Marko Putkosen vaimo Tuovi Putkonen. Marko Putkosen itsensä ohella pääosissa nähdään hänen poikansa Janus ja tyttärensä Krista Putkonen-Örn.

Millaista on työskennellä oman perheen kanssa?

“Ei sitä ehdi ajatella näytellessä. Tytär sanoi, ettei ainakaan tarvitse harjoitella perhesuhteita, kun esitämme näytelmässä perhettä”, naurahtaa Putkonen.

Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen Porvoon kesäteatterissa 3.–28.7. Liput 22/25€.

www.porvoonteatteri.fi

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!