Thaimaassa luvassa paha dengue-kausi

Dengue-tartuntojen määrän pelätään kasvavan Thaimaassa huippulukemiin.

Thaimaa. Denguekuumetta on havaittu Thaimaassa tänä vuonna paljon tavallista enemmän. Tartuntojen määrän pelätään kasvavan huippulukemiin, varoittaa maan tartuntatautiviraston johtaja Pornthep Siriwanarangsun uutistoimisto Irinin haastattelussa.

Dengue on moskiittojen levittämä kuumetauti. Alkuvuoden sää on ollut Thaimaassa erityisen suotuisa niiden lisääntymiselle: tavallista kuumempi ja kosteampi.

Denguekuumeseen ei ole hoitoa eikä sitä vastaan ole rokotetta. Ensimmäinen dengue-tartunta ei yleensä ole terveelle aikuiselle vaarallinen ja voi olla lähes oireeton. Denguen kivuliaampia muotoja kutsutaan kipujen luonnetta kuvailevalla nimityksellä ”luunkatkojakuume”. Taudin vakavin muoto, dengue-verenvuotokuume on harvinainen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan puolet maailman ihmisistä asuu alueilla, joilla on mahdollista saada dengue-tartunta.

Suomalaiset hyttyset eivät kanna denguekuumetta aiheuttavaa virusta. Suurin osa suomalaisilla todetuista tartunnoista on todennäköisesti peräisin Thaimaasta. Kaikkiaan Suomessa todettiin THL:n mukaan viime vuonna 90 denguetartuntaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!