Miten ilmaisfestivaali arvioi yleisömääränsä?

Maksullisilla festareilla kävijämäärä on helppo laskea myydyistä lipuista. Ilmaisfestivaaleilla käy ihmisiä vähän miten sattuu. Miten näistä arvioidaan kävijämäärä?

Vastaajina Maailma kylässä -festivaalin ohjelmapäällikkö Kai Artes ja tuotantopäällikkö Niko Wilkinson.

”Kävijämäärän arvio muodostuu monesta palasesta.

Etukäteen katsomme nettikävijöiden määrän. Se kertoo, onko kiinnostuksessa kasvua tai laskua edellisvuosiin verrattuna. Myös festarilehtien ja -karttojen menekkiä seurataan.

Meillä on turvafirma, jolla on kamerat lavojen edessä ja sisäänkäynneillä. He seuraavat molemminsuuntaista yleisövirtaa. Ammattifirmat tietävät, miltä tietty alue näyttää milläkin kävijämäärällä.

Yleisön joukossa käveleminen auttaa saamaan kuvaa yleisömäärästä. Pääesiintyjien kohdalla yritämme ehtiä katsomaan lavalta, kuinka laajalla yleisöä on. Se ei kuitenkaan kerro kaikkea, sillä tiheys on a ja o. Sillä on väliä, onko neliömetrin alueella yksi vai kaksi ihmistä. Suosituimpien artistien keikoilla voi olla yhdellä neliömetrillä jopa neljä ihmistä.

Festarin aikana tarkkaillaan vessojen täyttymistä. Vessoja on varattu tietty määrä tietylle kävijämäärälle. Seuraamme, onko vessoja tarvinnut tyhjentää tai sulkea festarin aikana. Jälkikäteen saamme tietoon myös jätetonnien määrän.”