Viilentääkö kuuma juoma helteillä?

Ehkä joku on väittänyt tätä sinullekin: kuuma juoma viilentää helteellä. Väite tuntuu oudolta, mutta monessä tropiikin maassa nautiskellaan hellekeleilläkin teetä. Mistä oikein on kyse?

Vastaajana Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Hannu Rintamäki:

”Lämmin juoma kohottaa kehon sisäosien lämpötilaa, minkä seurauksena keho lisää lämmönluovutusta. Elimistön täytyy luovuttaa lämpöä yhtä paljon kuin se tuottaa. Kuumaa juomaa nauttimalla pintaverenkierto lisääntyy, ja hikoilu kiihtyy. Hikoilu viilentää kehoa, koska hien haihtuminen sitoo tehokkaasti lämpöä.

Lisääntynyt pintaverenkierto kohottaa ihon lämpötilaa, jolloin lämpöä säteilee enemmän ympäristöön.

Huulten ja kielen lämpöreseptorit saattavat myös havaita kuuman nesteen ja lisätä jonkin verran hikoilemista, mutta se on ohimenevä vaikutus.

Jos juo paljon lämmintä juomaa, se lämmittää kehoa liikaa ja viilentävä hyöty katoaa. Pieni määrä, kuten lasillinen tai pari, lisää lämmönluovutusta. Litratolkulla lämpimän juominen ei ole järkevää.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!