Ex-diktaattori tuomittiin ja vapautettiin

Efraín Ríos Montt oli kymmenen päivää tuomittuna vankilaan kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Guatemala. Guatemalan ex-diktaattori Efraín Ríos Montt tuomittiin toukokuussa 80 vuodeksi vankilaan kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan, kertoo BBC. Kymmenen päivää myöhemmin maan perustuslakituomiostuin kumosi 86-vuotiaan Ríos Monttin tuomion.

Tuomio kumottiin oikeudenkäynnissä tapahtuneen menettelyvirheen takia. Ríos Monttin puolustusasianajaja syytti oikeudenkäynnin aikana tuomaria puolueellisuudesta. Tuomioistuimen mukaan oikeudenkäynti olisi pitänyt keskeyttää valituksen käsittelyn ajaksi.

Kokonaan Ríos Montt ei vielä päässyt pälkähästä. Tarkoituksena on uusia alkuperäisen oikeudenkäynnin loppuosa.

Ríos Montt hallitsi Guatemalaa seitsemäntoista kuukauden ajan 1982–1983. Valtion sotilasjoukot tappoivat yli 1 700 maya-intiaania. Mayojen epäiltiin avustaneen vasemmisto-oppositiota, jota vastaan Ríos Monttin joukot sotivat.

Maailman Kuvalehdessä 3/2013 kerrottiin, että Guatemala on Latinalaisen Amerikan ensimmäinen maa, joka on asettanut ex-diktaattorinsa syytteeseen johtajana tehdyistä rikoksista. Se oli myös kymmenen päivän ajan maailman ensimmäinen maa, joka on tuominnut entisen johtajansa kansanmurhasta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!