Chile tiukentaa tupakkalakia

Chile liittyi muiden Latinalaisen Amerikan maiden joukkoon tupakoinnin vastaisissa toimissa.

Chile. Chile kielsi maaliskuussa tupakoinnin julkisissa rakennuksissa. Sama kielto on voimassa jo 13 muussakin Latinalaisen Amerikan maassa. Päätös on merkittävä, sillä 40 prosenttia chileläisistä tupakoi.

Terveysministeri Jaime Mañalichin mukaan tupakkasairauksien hoitoon kuluu neljännes maan terveysbudjetista.

Chilessä tupakoivat yhä nuoremmat. Tupakkateollisuustutkimus Tobacco Atlasin mukaan lähes 40 prosenttia santiagolaisista 13–15-vuotiaista tytöistä tupakoi. Luku on maailman korkein. Se on kasvanut viidenneksen kymmenessä vuodessa.

”Chile on aina ollut hyvin macho maa, mutta tilanne on muuttumassa. Naisille julkinen tupakointi on jollain tapaa vapautumisen osoitus”, arvioi terveysministeri Mañalich The Economist -lehdessä.

Latinalaisen Amerikan pyrkimykset vähentää tupakointia herättävät myös vastarintaa. Yhdysvaltalainen tupakkayhtiö Philip Morris on esimerkiksi syyttänyt Uruguayta siitä, että maan tupakoinninvastaiset toimet loukkaavat maiden kahdenvälisiä sopimuksia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!