Artikkelikuva
Anna Veijalainen on Miss Barbara.

Riistomusikaali

Miltä ihmeeltä näyttää stand up -komedian hengessä tehty musikaali, jonka aihe on ihmiskauppa?

Uskaltaakohan tätä edes ajatella: miltä näyttää ja kuulostaa stand up -komedian hengessä tehty musikaali, jonka aiheena on ihmiskauppa?

Sellainen olisi tarjolla helsinkiläisessä KokoTeatterissa, Pitkänsillan kupeessa.

Käsikirjoituksen yhdessä Maria Oivan kanssa laatinut Anna Veijalainen sanoo, että Miss Barbaran lähtökohta oli nimenomaan hyvä epäsuhta.

”Me puhutaan vakavista asioista musikaalin ja stand up -komedian hengessä. Kääritään se pahanmakuinen karkki houkuttelevaan paperiin. Maku on kauniissa kääreessäkin paha, mutta se on kivempi tarjoilla.”

Veijalaisen luoma ja esittämä Barbaran hahmo on perua teatterin aiemmasta tuotannosta. Siinä Barbara oli 80-vuotias alkoholistimummo, rääväsuinen tapaus.

”Pohdin hahmon kautta sitä, miten vanhusta saa ylipäätään esittää. Yhdistelin silloinkin eriparisia asioita toisiinsa”, Veijalainen sanoo.

Nyt hän lähti kehittämään hahmoa ja eriparisuutta eteenpäin uuden teeman ja tarinan myötä.

Miss Barbarassa on läsnä iso ristiriita: mitä ja ketä riistetään pahiten? Esityksessä tarkastellaan riistoa monesta kulmasta: luonnonvarojen, yksilön, yhteisön, koko kulttuurin. Barbara syrjii tasapuolisesti ja kovakouraisesti, kaivaa esille syvälle haudatun häpeän.

Veijalaisen mielestä Barbaralla on useita kasvoja. Barbara on maailman kuva, sen ruumiillistuma. ”Emme moralisoi. Tiedämme, että jos omaa elämäämme ja todellisuuttamme raaputtaa, pinnan alta alkaa paljastua Barbaran maailma. Se on siellä koko ajan.”

Veijalaiselle Barbara on kuva tästä ajasta, jossa ihmisarvot ovat käypää valuuttaa ja luonnonvarat loistava sijoitus, niin kauan kuin riistettävää riittää. ”Juoksemme alennusmyynneissä, vaikka tiedämme, että ne alevaatteet ovat syntyneet pienten lasten käsissä.”

Musikaalia varten KokoTeatteri lanseeraa myös uuden VIP-katsomon, johon on saatavilla paikkoja erikoishintaan.

”Siellä on meillä omat tarjoilijat pitämässä huolta koko esityksen ajan. Tarjolla on sekä suolaista että makeaa: bruschettaa, suklaakakkua, samppanjaa. Barbaran hengessä tehdään näkyväksi sitä, että tuloerot kasvavat koko ajan.”

Veijalaisen mukaan kaikesta voi puhua, kaikelle voi nauraa. Ainakin Barbaran seurassa.

Teoksen musiikki on uutta, Miss Barbaraa varten sävellettyä. Musiikista vastaavat jazzmuusikot Timo Hirvonen, Jussi Lehtonen ja Arttu Takalo.

Miss Barbara Kokoteatterissa (Hämeentie 3, Helsinki), Ensi-ilta 5.4. klo 19. muut huhtikuun näytökset: 10.,17., 19. ja 20.4. klo 19. liput 22/14 €, vip-liput 44/22€.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!