Kirahvia välipalaksi

Etelä-Afrikassa antiloopinliha saattaakin olla kirahvia, hevosta, sikaa tai kengurua.

Etelä-Afrikka. Hevosella höystetty lasagne on jo vanha juttu, mutta maistuisiko kuivattu kirahvi? Tai kenguru?

Lihatuotteista on löytynyt yllättäviä vierailijoita myös Etelä-Afrikassa. Kun eurooppalainen lihaskandaali kävi kuumana, päätettiin Etelä-Afrikassa ottaa paikallinen suosikkiherkku biltong suurennuslasin alle. Biltongia eli kuivattuja lihasuikaleita on maassa myynnissä kaikkialla, ja sellaisenaan syötävät kuivalihat ovat tavallista naposteltavaa vaikka välipalana tai retki­eväänä.

Erityisen vivahteikkaiksi Western Cape -yliopiston tutkimuksessa osoittautuivat antilooppeihin kuuluvana kuduna myydyt kuivalihat. Kuduna kaupattiin muun muassa hevosta, kirahvia, sikaa ja kengurua.

Kaikkiaan tutkittiin 146 näytettä. Niistä yli sata sisälsi aivan muuta lihaa kuin mitä tuoteseloste väitti, The Sowetan -lehti kertoo. Esimerkiksi strutsina myyty biltong oli edellisessä elämässään ollut sika.

Jos haluaa tietää, mitä biltongia oikein mutustelee, kannattaa välipalaksi valita terveellisinä kaupattujen riistalihojen sijaan ihan vaan tylsästi nauta. Se oli ainoa tuote, jonka kohdalta ei yhdestäkään pakkauksesta löytynyt vilunkipeliä.