Etelä-Afrikan poliisilla kovat otteet

Poliisi liittyi yhden vuoden aikana tavalla tai toisella 720 ihmisen kuolemaan Etelä-Afrikassa.

Etelä-Afrikka. Etelä-Afrikan poliisiväkivalta nousi kansain­välisiin otsikoihin, kun poliisiauton perässä raahattu taksinkuljettaja kuoli vammoihinsa helmikuun lopussa. Sivulliset tallensivat mosambikilaisen kuljettajan kuolemaan johtaneet tapahtumat videolle.

Yksittäisen taksikuskin tapaus on osa isompaa ongelmaa. Poliisin toimintaa seuraavan viranomaisen IPID:in mukaan poliisi liittyi yhden vuoden aikana tavalla tai toisella kaikkiaan 720 ihmisen kuolemaan Etelä-Afrikassa. Luvut ovat huhtikuusta 2011 maaliskuuhun 2012 kestäneeltä seurantajaksolta.

Menehtyneistä 232 kuoli ollessaan pidätettynä. 488 kuoleman syynä taas oli suoraan poliisin oma toiminta, toteaa IPID tiedotteessaan.

Mosambikilaismiehen kuolemasta on nostettu syytteet yhdeksää poliisimiestä vastaan. Tapauksen oikeuskäsittely jatkuu huhtikuun puoli­välissä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!