Näkökulmat

Sama rakkaus

Tommy Lindgren pohtii kolumnissaan ihmisten eriarvoista kohtelua seksuaali-identiteetin perusteella.

Maailmassa on paljon ihmeellisiä asioita, mutta harva niistä vetää vertoja poliitikon varmuudelle omasta oikeassa olemisestaan.

Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) on saanut äskettäin kunnian toimia Suomen kansanedustuslaitoksen pelkuriblokin keulakuvana. Holmlundia on syytetty tasa-arvoista avioliittolakia vaativan lakialoitteen jarruttamisesta. Saamaansa kansalais­palautteeseen hän on reagoinut jääkiekkoliittotason viestintäliikkeillä: ”Voisitko olla esittämättä besserwisseriä asiassa, jonka itse tiedän sinua paremmin.” […] ”Kumpi tässä nyt on aikamme suuri ihmis­oikeuskysymys; sukunimi vai ulkoinen adoptio?” […] ”Avioliittolailla ei ole mitään tekemistä ihmisoikeuksien kanssa.”

Holmlund on väärässä, samoin kuin yli sata muuta kansanedustajaa, jotka eivät ole kokeneet tarpeelliseksi asettua tasa-arvon puolelle ja tukea lakialoitetta. Homojen oikeus yhdenvertaiseen kohteluun lain edessä on päivänselvä ihmisoikeuskysymys. Itse asiassa se on poikkeuksellisen yksinkertainen ihmisoikeuskysymys, johon ei luulisi sisältyvän minkäänlaisia poliittisia eturistiriitoja.

Holmlundin viisastelu sillä, kuinka mitätön ero homoparien rekisteröidyillä pari­suhteilla ja heteroparien avioliitoilla on, todistaa vain sen, kuinka naurettavaa on jatkaa ihmisten eriarvoista kohtelua seksuaali-identiteetin perusteella. Yhdenvertaisuuden vastustajien homo­fobiset argumentit kuulostavat toivottoman vanhentuneilta ja todellisuudesta vieraantuneilta.

Yhdysvaltojen albumilistan kärkeen alkuvuodesta nousseen Macklemore & Ryan Lewis -kaksikon uudella singlellä Same Love taistelua homojen oikeuksien puolesta verrataan maan kansalaisoikeustaisteluun puoli vuosisataa sitten:

”It’s the same hate that’s caused wars from religion / Gender to skin color, the complexion of your pigment / The same fight that led people to walkouts and sit-ins / It’s human rights for everybody, there is no difference”

Päiviräsäsmäinen heteroliittojen pyhyydellä huuruilu ja homojen oikeuksien halveksunta tulee vielä näyttäytymään rumassa valossa.

Same Love -biisissä lausutaan myös (hip-hop -artistien homofobiaan viitaten): ”If I was gay, I would think hip-hop hates me.”

Vapaa suomennos: ”Jos olisin homo, ajattelisin eduskunnan vihaavan minua.” Käänsin ihan itse.

 

 

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!