Potilaskato vaivaa Vietnamin sairaaloita

Yli 40 000 vietnamilaista matkustaa ulkomaille lääkäriin paikallisten lääkärien tylyn asenteen vuoksi.

Vietnam. Vietnamin terveysministeriön mukaan joka vuosi yli 40  000 vietnamilaista matkustaa ulkomaille lääkäriin. Yleisimmät kohdemaat ovat Singapore, Thaimaa ja Korea. Potilaiden myötä ulko­maille katoaa rahaa noin puolitoista miljardia euroa vuodessa.

Yksi suurimmista syistä maan potilaskatoon on lääkäreiden ja hoitajien asenne potilaitaan kohtaan. Vietnam News -lehden mukaan potilaat kuvaavat saamaansa kohtelua tylyksi. Myös ylikuormitetut ja ahtaat tilat sekä monimutkainen byrokratia ajavat potilaita ulkomaille. Lähtijät ovat yleensä suurten kaupunkien asukkaita.

Ho Chi Minhin kaupungin silmäsairaalaa johtavan Tran Hai Yenin mukaan Vietnamin parhaat lääkärit löytyvät julkisen terveydenhuollon sairaaloista. Toisaalta yksityisklinikoilla taas laitteet ja välineet ovat maan huipputasoa.

Vietnamilaislääkärit saavat työskennellä vain yhdessä sairaalassa kerrallaan. Yenin mielestä sääntöjen höllääminen parantaisi hoidon tasoa sekä julkisella että yksityisellä puolella.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!