Artikkelikuva

Himalajalla, tuulen riepottamana

Ranskalaiskirjailija Jean Cagnard'n nukeille kirjoittama näytelmä Perhosia askelten alla on harvinaista herkkua Suomessa.

”Tarina on jossain päin totta, jossain nykymaailman kolkassa”, sanoo tarinan kertoja.

Chorten-niminen poika pakenee kotimaastaan, jota hallitsevat pahat valloittajat. Oppaansa kanssa hän kulkee Himalajalla, kylmän ja tuulen armoilla, vihollisen uhkaamana. Matkallaan kaksikko kohtaa jakkihärän ja kaksi pakolaislasta. Yhdessä he jatkavat kohti tuntematonta.

Ranskalaiskirjailija Jean Cagnardn nukeille kirjoittama näytelmä Perhosia askelten alla on harvinaista herkkua Suomessa. Se edustaa nykynukketeatteria, jonka estetiikka ja aiheet poikkeavat perinteisemmistä nukke-esityksistä. Näytelmän on ohjannut Anne Rautiainen. Lavastuksesta, puvuista ja nukeista vastaa Janne Siltavuori.

”Nykynukketeatterissa näyttelijä on enemmän näkyvissä kuin perinteisessä. Näyttelijän tehtävä on omalla olemuksellaan ja nukkeen keskittymisellään ohjata katsoja fokusoimaan nukkeen”, Anne Rautiainen sanoo.

”Nukke on instrumentti, joka on otettava haltuun. Näyttelijä antaa nukelle äänen, hengen ja sielun. Mitä enemmän jaksaa treenata, sen paremmin yhteistyö toimii. Jokaisessa nukessa on myös ominaislaatu, jota näyttelijän täytyy kuunnella – miten juuri tämä nukke puhuu ja katsoo maailmaa. Ei voi vain runnoa omaa näkemystä läpi.”

Näytelmässä Himalajan vuoristo luo ylvään taustan pakolaisten vaellukselle. Tästä kum­puaa buddhalaisen filosofian sävyttämä vertaus­kuva ihmiskohtaloista myrskyjen riepottele-massa maailmassa. Vaikka näytelmä on tunnelmaltaan melankolinen, se on myös toiveikas, esittelytekstissä luvataan. Esitys sopii yli 10-vuotiaille.

Jean Cagnard: Perhosia askelten alla Kansallisteatterin Omapohjassa (Itäinen teatterikuja, Helsinki) 1.3. alkaen. Liput 25/22/15.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!