Keltainen valo suututti kiinalaiset

Keltaisia päin ajamisesta säädetty kova rangaistus kumottiin Kiinassa vastustuksen vuoksi.

Kiina. Keltaisia päin ajamisesta piti tammikuun alusta lähtien rapsahtaa Kiinassa kova rangaistus. Maan yleisen turvallisuuden ministeri joutui kuitenkin perumaan säännöksen lähes välittömästi, sillä se nostatti valtakunnallisen protestimyrskyn, kirjoittaa kiinalaisomisteinen, Suomessa toimiva verkkolehti gbtimes.

Samaan aikaan tulivat voimaan tiukat rangaistukset myös muun muassa ylinopeudesta, rekisterikilpien peittämisestä ja juopuneena ajamisesta. Ne eivät kuitenkaan herättäneet yhtä kovaa vastustusta.

Liikenneasioista päättävät eivät vastalauseista huolimatta luopuneet kokonaan keltaisia koskevasta kiellosta. Toistaiseksi päin keltaisia ajavat autoilijat saavat kuitenkin vain huomautuksen.

Kiinalaisautoilijat saavat liikennerikkomuksista rangaistuspisteitä. Jos niitä kertyy vuodessa 12, kuljettajalla ei ole asiaa tien päälle ennen seitsemänpäiväisen koulutuksen ja kirjalliseen kokeen suorittamista. Jos kiinalaisia kiukuttanut liikennesääntö otetaan käyttöön, jatkossa keltaista päin ajamisesta rapsahtaa kuusi rangaistuspistettä.

Vuonna 2011 Kiinassa tapahtui noin kaksi miljoonaa liikenneonnettomuutta, joissa kuoli 62 000 ihmistä.