Artikkelikuva

Kenialaisnaiset kyllästyivät vessojen puutteeseen

Keniassa naiset joutuvat kävelemään pitkiäkin matkoja päästäkseen turvalliseen käymälään.

Kenia. Turvallisten käymälöiden puute on slummeissa asuville naisille suunnaton ongelma. Nairobilaisesa Mukurussa ryhmä naisia perää oikeutta lunastaa slummin maat sen asukkaille, kertoo The Guardian -lehti. Keskeinen peruste naisten vaatimuksille on se, että nykyiset maanomistajat eivät huolehdi asukkaiden saniteettihuollosta.

Naisten mukaan yksityinen maanomistus estää asianmukaisten käymälöiden rakentamisen. Naiset joutuvat kävelemään pitkiä matkoja päästäkseen käymälään.

Jo yli 8 000 naista on luvannut todistaa maaoikeudelle Mukurun sanitaatiohuollon surkeudesta. Naisten kaikkien slummin 400 000 asukkaan puolesta nostama kanne on ennakkotapaus. Aiemmin oikeuksia on perätty yksittäisille ihmisille tiettyihin maatilkkuihin. Mukurussa kyse on 182 hehtaarista, jonka omistajuus tällä hetkellä jakautuu useille yksityisille ihmisille ja yrityksille.

Naisilla on esimerkkinään köyhien oikeuksia ajavan Muungano wa Wanavijiji -järjestön syyskuussa nostama kanne, jossa järjestö perää oikeuksia maanvaltaajille.