Kiinassa diabetes ei näy vyötäröllä

Toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, kiinalaiset diabeetikot eivät ole ylipainoisia.

Kiina. Noin joka kolmas maailman diabeetikko on kiinalainen, ja sairaus on jo yleisempi Kiinassa kuin Yhdysvalloissa. Tutkijoiden mukaan yli 11 prosenttia kiinalaisista sairastaa diabetesta, suurin osa tietämättään.

Taudin nopeaa yleistymistä selittää Kiinan terveysministeriön teettämää tutkimusta johtaneen Guang Ningin mukaan kiinalaisten elämäntavan nopea muutos. Moni lapsena niukalla ravinnolla kasvanut on nopean talouskasvun myötä siirtynyt syömään runsaita annoksia energiapitoista ruokaa.

Toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, kiinalaiset diabeetikot eivät kuitenkaan ole ylipainoisia. Kiinassa diabeetikon keskimääräinen painoindeksi normaalipainoksi luokiteltu 23,7, Yhdysvalloissa lievästä ylipainosta kertova 28,7.

Ylipäätään aasialaisten alttius sairastua diabetekseen on suurempi kuin länsimaalaisten. He myös sairastuvat nuorempana. South China Morning Postin siteeraamien tutkijoiden mukaan diabeteksen on havaittu yleistyvän kun ihmiset vaurastuvat. Sairastavuus tasaantuu ja vähenee, kun terveystietoisuus kasvaa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!