Artikkelikuva
Emma Salokoski tulkitsee Joni Mitchellin musiikkia Jyväskylässä. Ennen konserttia taiteilijatapaaminen Jyväskylän taidemuseo Holvissa.

Henkilökohtaisuuden sinfoniaa

Jyväskylän sinfoniaorkesteri tulkitsee Emma Salokosken ja Johanna Iivanaisen johdolla Joni Mitchellin lauluja.

Kanadalainen Joni ­Mitchell (s. 1943) on yksi arvostetuimmista naispuolisista laulaja-lauluntekijöistä. Suurimpaan suosioon hän nousi vuoden 1971 hienovaraisen melankolisella levyllä Blue. Viimeisin levytys on vuoden 2007 Shine.

Ajan hammas ei Mitchellin musiikkiin pure, yhä uudet sukupolvet löytävät sen. Tammikuussa Mitchelliä voi kuulla Jyväskylän sinfoniaorkesterin soittamana. Lauluja tulkitsevat jazztaustaiset laulajat Johanna Iivanainen ja Emma Salokoski, joille Mitchell on eittämättä merkinnyt paljon.

Uransa alkupuolella Mitchell hämmästytti rocklehtien kriitikoita vuoroin voimakkaan matalalla, vuoroin tyttömäisen heleällä äänellään niin paljon, että artistin ennakkoluulottomat kitaraviritykset meinasivat tyystin unohtua. Useissa arvioissa keskityttiin vain artistin ulkonäköön ja ääneen.

Mitchellin musiikkia ja julkisuuskuvaa väitöskirjassaan tarkastellut Anne Karppinen kertoo, ettei artistin vauhdikas kehitys perinteisestä folkmusiikista jazzin suuntaan aina miellyttänyt musiikkikriitikoita.

”Rocklehdistö piti kyllä arvossa hänen rohkeuttaan ja tunteiden autenttisuutta, joka lauluista välittyi. Yksittäisille kuulijoille laulut tarjoavat samaistuttavia tilanteita, joita itse kukin voi turvallisesti tutkiskella ja kokea uudelleen”, Karppinen sanoo.

Kenties parhaiten Mitchell muistetaan tekstiensä omaelämäkerrallisuudesta. Mitchell oli erittäin avoin elämästään ja parisuhteistaan, mikä ei rockissa ollut tyypillistä.

Karppisen mukaan Mitchellin on täytynyt häivyttää naiseuttaan pärjätäkseen miehisessä rockmaailmassa. Henkilökohtaisten kokemustensa kautta Mitchell kuitenkin pystyi kertomaan naiseudesta.

”Vaikka Mitchell ei itseään feministiksi mielläkään, on hänen työssään naisliikkeestä tuttu ‘henkilökohtainen on poliittista’-aspekti”, Karppinen sanoo.

Jyväskylän sinfoniaorkesteri esittää Joni Mitchellin lauluja 30.1.2013 klo 19 Jyväskylän teatteritalolla. Liput 25/23/12e.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!