Artikkelikuva
Helsingissä vanhan koulukunnan kuntoiluvälineitä löytyy vielä Mustikkamaalta. Uusia ulkokuntoilupisteitä on ainakin Töölönlahdella.

Lenkkeile ulkokuntosalille

Lenkkeillessä voi tehdä mieli kuntoilla enemmänkin. Onneksi löytyy ulkokuntosaleja.

L enkkeily on raikasta liikuntaa, sillä sitä voi harrastaa ulkoilmassa. On raskasta vaihtaa kaunis ulkoilma hiostavaan kuntosaliin, jos tekee mieli kuntoilla samalla kertaa enemmän.

Onneksi monen lenkkimaisemista löytyy ilmaisia kuntoilulaitteita. Niitä on sijoiteltu esimerkiksi puistojen, leikkikenttien ja juoksu­reittien varsille, ja niissä voi pistäytyä milloin vain, mielensä mukaan.

Pururatojen varsille pystytettiin jo 1970- ja 80-luvuilla puisia kuntoilulaitteita. Laitteet oli suunniteltu vastaamaan urheilijoiden tarpeita. Niissä pystyi vetämään leukoja, punnertamaan ja tekemään vatsalihasliikkeitä.

Satunnaiskuntoilijalle kynnys totisiin kuntoilulaitteisiin kajoamisesta on korkea. Perinteisiin vatsalihasliikkeisiin ei välttämättä selkä taivu, eikä keho nouse muutamaa leuannostoa enempää.

Siksi esimerkiksi Turusta löytyy seitsemäntoista ulkokuntoilupistettä eli puistokuntosalia, kertoo Turun kaupungin Liikuntapalvelukeskuksen liikuntasuunnittelija Kristina Karppi.

Kuntoratojen kunnostuksen yhteydessä vanhoja kuntoilupisteitä on korvattu uusilla.

”Uudet pisteet ovat olleet käyttäjien keskuudessa vanhoja suositumpia. Uudet laitteet ovat vanhoja monipuolisempia. Ne on tarkoitettu koko keholle ja eritasoisille liikkujille. Monenikäiset ihmiset käyttävät niitä”, Karppi sanoo.

Uusissa laitteissa viehättää niiden keveys. Vastuksena toimii ainoastaan oma paino. Laitteet ovat helppokäyttöisiä, yksinkertaisia ja kestäviä.

Iäkkäämmille ihmisille laitteet ovat tulleet tarpeeseen. Esimerkiksi Lahden kaupunkitekniikan vihertyöjohtaja Seija Nurkkalan mukaan kaupungin ulkokuntoilupisteistä on tullut myönteistä palautetta erityisesti ikäihmisiltä.

”Heillä voi olla suurempi kynnys lähteä kuntosalille. Laitteiden parissa on helppo pistäytyä, eivätkä ne vaadi liikaa voimia”, Nurkkala sanoo.

Ennen kuin seuraavan kerran pyrähdät lenkille, muista tarkistaa paikallisten ulkokuntoilupisteiden sijainnit. Tietoa saat paikallisesta liikuntavirastosta.

Turun liikuntapisteistä lisätietoa osoitteessa: www.turku.fi/liikunta

Lahden pisteistä: www.lahti.fi/liikuntapalvelut

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!