Namibian hallitus tuomittiin sterilisaatiosta

Tuoreet äidit laitettiin allekirjoittamaan lomakkeita, joissa toimenpiteestä puhuttiin vain lyhenteillä.

Namibian korkeimman oikeuden mukaan maan hallitus on syyllinen kolmen hiv-positiivisen naisen sterilisaatioon ilman näiden suostumusta, kertoo The Guardian -lehti. Naiset pakotettiin valtion sairaalassa alle­kirjoittamaan toimenpiteeseen liittyvät lomakkeet kesken synnytyksen.

Yksi sterilisoiduista naisista allekirjoitti paperin, jossa toimenpiteestä käytettiin ainoastaan lyhenteitä, joita hän ei osannut tulkita. Toiselle naiselle sanottiin, ettei hänellä ole muuta vaihtoehtoa kuin allekirjoittaa.

Oikeus hylkäsi valtiota edustaneiden asianajajien puolustelut, joiden mukaan sterilisaatioilla haluttiin estää viruksen siirtyminen äidiltä lapseen. Viruksen tarttuminen äidiltä syntyvälle lapselle voidaan kuitenkin estää lääkityksellä.

Naisille myönnettiin rahallinen korvaus. Heitä edustaneen asianajaja Corianna van Wykin mukaan tärkeämpää kuitenkin on se, että jatkossa myös hiv-positiivisilla naisilla on oikeus sekä tiedonsaantiin että valinnan­vapauteen.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!