Artikkelikuva

Nuolikauppaa Namibiassa: ”Huoltoaseman pihalla vuokra-autoamme lähestyi poikajoukko, jolla oli myytävää”

Vierailu pienessä Rundun kaupungissa johti kaupantekoon huoltoasemalla san-heimon kanssa. Läheisten liikkeiden myyjät eivät olleet innoissaan kaupanteosta.

Lokakuussa 1996 lomailimme nelihenkisen seurueemme kanssa Namibiassa, lähellä Angolan rajaa. Kavangon seudulla sijaitseva Rundu on pieni kaupunki Okavango-joen rannalla. 

Rundussa monikansallisen huoltoaseman pihalla vuokra-autoamme lähestyi poikajoukko, jolla oli myytävää. He esittelivät pienet nuolet viineissään, ja siitä alkoivat hintaneuvottelut. Kaikki viittasi siihen, että pojat kuuluivat san-heimoon, jotka tunnetaan metsästäjä-keräilijöinä.

Mielessä oli myös halu palata tutustumaan näiden poikien ja muidenkin paikallisten elämään. 

Kaupat ehdittiin juuri ja juuri tehdä, kunnes san-pojat häädettiin meidän turistien luota pois. Liikkeiden omistajat ja myyjät eivät sallineet poikien matkailubisnestä huoltoaseman pihalla. Poikia jopa potkittiin menemään matkoihinsa.

Seurueellemme jäi tästä tapahtumasta paha mieli ja paljon pohdittavaa. Mielessä oli myös halu palata tutustumaan näiden poikien ja muidenkin paikallisten elämään. 

Sanit ovat eläneet vuosituhansia eteläisessä Afrikassa, mutta joutuneet monella tapaa väistymään bantukansojen ja eurooppalaisten tieltä.