Guatemalassa sivarit torjuvat aliravitsemusta

Paikalliset sivarit auttavat syrjäseutujen alkuperäisasukkaita.

Guatemala. Guatemalan yli neljä vuosikymmentä kestäneen sisällissodan päättymisestä on kulunut 16 vuotta. Sodan aikana armeija pakotti jopa alle 15-vuotiaita lapsia liittymään joukkoihinsa. Sodassa menehtyi ainakin 200 000 siviiliä.

Vuonna 2011 säädetyn lain mukaan jokaisen 18–24 -vuotiaan guatemalalaisen nuoren on suoritettava joko sotilas- tai siviilipalvelu. Palvelun kesto on 728 tuntia, eli suomalaisen 40-tuntisen työviikon mukaan palvelu kestäisi neljä kuukautta. Palkkaa maksetaan noin euro tunnilta.

Armeijassa puolestaan harjoitellaan ”aseellista maanpuolustusta ihmisoikeuksia kunnioit­taen”.

Siviilipalvelussa työskentelevät toimivat esimerkiksi terveydenhuollossa ja kouluissa. Monet tekevät työtä aliravitsemuksen poistamiseksi, usein syrjäseudulla alkuperäisasukkaiden parissa, kertoo The Guatemala Times.

Guatemalan 14 miljoonasta asukkaasta yli puolet on köyhiä ja 13 prosenttia äärimmäisen köyhiä. Köyhimpiä ovat usein alkuperäiskansojen jäsenet, joilta rahan lisäksi puuttuu terveydenhuolto ja koulutus.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!