Laivamatkaile kotimaassa

Suomen suvesta kannattaa nauttia vesillä. Kokopäivän matkan höyrylaivalla voi tehdä esimerkiksi Tampereelta tai Savonlinnasta. Turun saaristossa taas pääsee kokeilemaan lauttoja, losseja ja yhteysaluksia.

Tampereen ja Virtain väliä kulkee höyrylaiva Tarjanne, joka aloitti liikennöinnin reitillä toukokuussa 1908. Tarjanteella matkatessa kannattaa unohtaa kiire, sillä Tampereen ja Virtain väliseen noin sadan kilometrin matkaan kuluu yli kahdeksan tuntia.

Kaunein osuus reitistä on väli Muroleen kanavalta Virroille. Laiva kulkee Näsijärven latvavesiä ja välillä niin lähellä hämäläistä rantamaisemaa, että kannella saa väistellä koivunoksia. Tampereelta pääsee aamukahdeksan aikaan linja-auton kyydissä Virtain laivarantaan, josta laiva lähtee 10.15 kohti Tamperetta. Tarjanteella on mahdollisuus myös yöpymiseen.

Toinen kiinnostava höyrylaivareitti on Savossa, sillä s/s Heinävesi ajaa väliä Savonlinna-Punkaharju. Aikataulu on suunniteltu niin, että Punkaharjun Retrettiin ehtii tutustumaan kevyellä museohölkällä. Hauskinta s/s Heinävedessä on kuitenkin se, että laivassa voi yöpyä Savonlinnan satamassa.

Saariston rengastie taas tarjoaa kaikkea mahdollista losseista yhteysaluksiin ja lauttoihin. Rengastie on hauskinta kulkea polkupyörällä. Välimatkat saaristossa ovat lyhyitä ja päivämatkat voi säätää 30 ja 100 kilometrin välille. Kaunein osuus rengastiestä on Korppoon ja Kustavin välinen osuus. 

Yleensä Rengastie suositellaan ajettavaksi Turusta myötäpäivään, mutta itse suosin reittiä Turusta Merimaskun ja Velkuan kautta Korppooseen ja sieltä Iniöön yöksi. Kilometrejä tulee kaikkiaan noin 70. Hyvänä vaihtoehtona on kuljettaa polkupyörä bussilla Kustaviin ja aloittaa retki sieltä.

Reitin ihastuttavimpaan saareen, I­niöön, pääsee Kustavin suunnasta ilmaisella Aurora-yhteysaluksella. Iniöstä matka jatkuu maksullisella Antonio-laivalla kohti Houtskäria ja sieltä edelleen Korppoon kautta Nauvoon.

Nauvosta rengasreitti kulkee Paraisten kautta Turkuun. Itse välttäisin tätä huonosti pyöräilyyn sopivaa pätkää. Vaihtoehtoinen reitti on ostaa laivamatka Nauvosta Rymättylään ja jatkaa sieltä kohti Turkua. Suosittelen lautta-aikatauluihin tutustumista ennen matkalle lähtöä.

Pyöräilyn ja laivamatkan voi yhdistää myös Uudellamaalla. Ensin pyörällä Helsingistä noin 50 kilometriä Porvooseen ja paluumatka JL Runebergillä. Pyöräilykunto huomioiden lähteä kannattaa aamulla tai viimeistään aamupäivällä, sillä laiva lähtee Porvoosta klo 16 kohti Helsinkiä. Pyörälle on suositeltavaa varata paikka, vaikka sen kuljettaminen ei erikseen maksakaan.

S/S Tarjanne
www.runoilijantie.fi

S/S Heinävesi
www.savonlinnanlaivat.fi

Saariston Rengastie
www.saaristonrengastie.fi
www.saaristo.org
www.finferries.fi/

M/S J.L. Runeberg
www.msjlruneberg.fi

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!