Hi-viruksen ehkäisyrengas kokeilussa

450 zimbabwelaisnaista osallistuu tutkimukseen, jossa testataan uudentyyppistä hiv-tartunnan ehkäisyä.

Zimbabwe. Kaksivuotisen kokeilujakson aikana naiset käyttävät emätinrengasta, joka on käsitelty viruksen välittymistä estävällä lääkkeellä.

Rengas vaihdetaan joka neljäs kuukausi. Se luovuttaa elimistöön vähän kerrallaan lääkettä, jonka oletetaan suojaavan renkaan käyttäjää hiv-tartunnalta.

Tutkimusta johtaa professori Mike Chirenje Zimbabwen yliopistosta. Zimbabwen lisäksi tutkimukseen osallistuu naisia Etelä-Afrikasta, Ugandasta ja Sambiasta. Mikäli rengas osoittautuu toimivaksi, naisten mahdollisuudet vaikuttaa omaan terveydentilaansa kasvavat.

Eniten dapivirine-emätinrenkaasta hyötyisivät köyhät naiset, joilla hiv-tartunnan saatuaan ei ole varaa lääkkeisiin.

”Toivomme, että kokeilu on menestyksekäs. Sillä voisi olla suunnaton vaikutus miljoonien afrikkalaisnaisten elämään”, sanoo aids-aktivisti Brenda Gundani The Zimbabwean -lehdelle.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!