Etsi erilainen tiskijukka

Ruotsissa reilut kaksi vuotta pyörinyt Rättvise­förmedlingen, ”oikeudenmukaisuusvälitys”, on Facebookissa toimiva avoin verkosto, jossa rikotaan normeja. Se haluaa saada aliedustettuihin ryhmiin kuuluvat asiantuntijat näkyviin yhteiskunnassa.

Supuoli, etninen tausta, ulkonäkö, fyysiset lähtökohdat tai seksuaalisuus eivät rajoita hänen oikeuksiaan ja mahdollisuuksiaan.

Huhtikuussa verkosto jalkautui myös Suomeen, jossa se sai nimen Moninaistus – Rättviseförmedlingen i Finland. Myös Italiassa, Norjassa ja New Yorkissa suunnitellaan vastaavanlaista verkostoa.

Ruotsissa verkosto lähti aluksi liikkeelle yksittäisestä havainnosta, vinoutumasta Tukholman yöelämässä: klubeilla levyjä soittivat ainoastaan miespuoliset tiskijukat. Klubi-iltojen järjestäjät väittivät, ettei naispuolisia tiskijukkia ole. Pr-konsultti Lina Thomsgård kyllästyi tavanomaiseen selitykseen ja päätti tehdä asialle jotakin.

Thomsgård perusti Facebook-ryhmän, jossa etsintäkuulutti naispuolisia tiskijukkia. Muutamassa tunnissa 200 ihmistä liittyi ryhmään ja koossa oli lista naispuolisia tiskijukkia. Rättviseförmedlingen oli syntynyt.

Nyt media, yritykset ja organisaatiot kääntyvät Rättviseförmedlingenin puoleen, kun hakevat vaihtoehtoisia henkilöitä stereotypioiden ulkopuolelta monipuolistamaan projektejaan, paneeleitaan, tv- ja radio-ohjelmiaan. Välitys laittaa Facebook-sivulleen toimeksiantajan toivomuksen mukaisen etsintäkuulutuksen, ja niitä kirjoitetaan nyt lähes joka päivä.

Toukokuussa Rättviseförmedlingenillä oli Facebookissa yli 32 000 tykkääjää. Tykkääjät reagoivat etsintäkuulutuksiin kirjoittamalla omia nimiehdotuksiaan ja vihjeitään. Näin jokainen tykkääjä toimii ”oikeudenmukaisuuden välittäjänä”. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja haluun tehdä yhteistyötä muutoksen aikaansaamiseksi.

”Myös media, yritykset ja järjestöt ovat itse alkaneet miettiä edustavampia vaihtoehtoja eri yhteyksiinsä. Saamme jatkuvasti yhteydenottoja esimerkiksi kunnista. Toiminnallemme on selvästi jatkuva tarve”, järjestön kansainvälinen koordinaattori Ola Nilsson kertoo.

Ruotsin Rättviseförmedlingenillä onkin jo koossa satoja nimilistoja eri kategorioista. Ne julkaistaan välityksen kotisivulla, jolloin ne tulevat mahdollisimman monien tietoon ja vapaasti muidenkin käytettäväksi. Niistä voi myös inspiroitua.

Helmikuussa välitys toteutti sanomalehti Sydsvenskanin kanssa projektin, jolla haettiin päteviä naisehdokkaita yritysten hallituksiin.

”Tämä aktivoi hyvin monia verkostossamme. Saimme kokoon yli 800 nimiehdotusta”, Nilsson iloitsee.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!