Artikkelikuva

Kääntöpöytä-kahvila

Pasilan Kääntöpöytä-kahvilassa käytetään oman puutarhan satoa.

”Tämä vanha kaasupullokatos dyykattiin ratapihalta, siitä tulee ehkä myynti­tiskin katos. Tuo laho penkki on ollut täällä. Sen mallin mukaan rakennetaan uusia penkkejä jätelaudasta. Huonolla säällä terassin ylle viritetään 16-metrinen purjekolmio, myös kierrätyskamaa”, Kirmo Kivelä esittelee. 

Maalattuina, korjailtuina ja paranneltuina näistä dyykatuista ja kierrätetyistä materiaaleista syntyy kesäkahvila Kääntöpöytä Helsingin Pasilaan, vanhojen veturitallien pihalle. Se on osa ympäristöjärjestö Dodon perustamaa Pasilan kaupunkiviljelykeskusta. Kivelä on yksi hankkeen aloittajista ja kahvilatoiminnan koordinaattori.

Vieressä kohoaa entiselle veturien kääntöpöydälle juuri valmistunut kasvihuone, ”Pasilan muovinen kirkko”, kuten joku paikallinen on polykarbonaattilevyistä rakennetun korkean muovihuoneen jo ehtinyt nimetä. Kivelää se huvittaa.

”Vaikka onhan siinä ihan lehtikuusirunko.”

Kun kesä etenee ja sato alkaa kypsyä, kahvilassa myytävät salaatit, minttuteet ja smoothiet voidaan tehdä oman puutarhan tuotteista.

”Olemme halunneet luoda paikan, jossa voidaan pienessä mittakaavassa näyttää, että kaupungissakin voi viljellä luomusti. Täällä on lisäksi mahdollista testata erilaisia energiatekniikka- ja viljely­ratkaisuja”, Kivelä selittää.

Kasvihuoneeseen on tulossa esimerkiksi kala-kasviviljelmä. Sähkö, jota tarvitaan muun muassa kastelupumppujen toimintaan, pyritään tuottamaan itse: aurinkopaneelein, mahdollisesti myös tuulivoimaturbiinilla. Vessat ovat kuivakäymälöitä, joiden tuotteet kierrätetään kompostoinnin jälkeen lannoitteeksi.

”Tänne voi tulla vain hengailemaan, tai hakemaan tietoa kaupunkiviljelystä ja neuvoja oman viljelmän perustamiseksi”, Kivelä kertoo.

Kääntöpöydän ja koko kaupunkiviljely­ideologian taustalla on huoli maapallon tulevaisuudesta. 

”Ehkä tämä on osaltaan kääntämässä uutta historian sivua kohti kestävämpää elämäntapaa”, Kivelä pohtii. ”Ja viljely vaan on niin terapeuttista, se että näkee kasvun, saa hedelmän purtavaksi, tietää sen tarinan. Sen kuuluukin olla osana eloa, näkyä, tuntua, maistua.”

Kääntöpöytä-kahvilan avajaiset 12.5.

Pasilan veturitalleilla. lisätietoja:

www.kaantopoyta.fi.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!