Artikkelikuva

Autoa kalliimpi rekkari

Kiinassa rekisterikilpi voi maksaa enemmän kuin uusi auto.

Kiina. Jos haluat auton rattiin Shanghaissa, voit joutua pulittamaan auton rekisterilaatoista enemmän kuin itse autosta. Maaliskuussa laattojen hinta kohosi huutokaupassa 7000 euroon.
Yli 23 miljoonan asukkaan Shanghai pyrkii suitsimaan katuja ruuhkauttavien autojen määrää.

Autojen myynnin rajoittamisen sijaan kaupunki rajoittaa rekisterilaattojen myyntiä. Ne kaupataan eniten tarjoavalle. Maaliskuun huutokaupassa myynnissä olleita kahdeksaa tuhatta rekisterilaattaa tavoitteli liki 25 000 toiveikasta huutajaa.

Osa rekisterilaatoista päätyy välittäjien käsiin. Heidän hintansa ovat huutokauppoja korkeampia. Hintarallin hillitsemiseksi on ehdotettu sitäkin, ettei rekistereitä saisi myydä edelleen. Autojen määrään se ei kuitenkaan vaikuttaisi.

”Olipa hinta mikä tahansa, kaduille päätyy joka tapauksessa 8000 uutta autoa joka kuukausi”, totesi yliopistolehtori Liu Chungzhang China Daily -lehdelle.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!