Pohjoiskorealaiset pyrkivät Siperian työleireille

Pohjois-Korea vuokraa työvoimaansa ulkomaille.

Venäjä.­ Vuonna 1967 Neuvostoliitto ja Pohjois-Korea solmivat sopimuksen, jonka mukaan Pohjois-Korea saa rakentaa Siperiaan työleirejä. Näille leireille Kim Il Sung lähetti vastustajansa.

Samat leirit ovat edelleen toiminnassa, mutta nykyään leireille ei enää lähetetä mielipidevankeja. Leiriltä karannut, nimettömänä pysyttelevä vanki on kertonut leirien olevan haluttuja työpaikkoja, joille hakijoista pääsee vain yksi prosentti.

Leirit sijaitsevat yli 1000 kilometrin päässä Pohjois-Koreasta ja työläiset viettävätkin niillä yhtäjaksoisesti useita vuosia. Vuodessa heillä on kaksi vapaapäivää, joista toista vietetään ikuisen presidentin Kim Il Sungin ja toista rakkaan johtajan Kim Jong Ilin kunniaksi.

Leirien olosuhteet on pyritty tekemään mahdollisimman kotoisiksi. Talot on rakennettu pohjoiskorealaiseen tyyliin ja niiden seinille on ripustettu propagandaa. Myös huoli leirien turvallisuudesta on samaa luokkaa kuin työläisten kotimaassa. Kanadalaisen mediayhtymä Vice Median toimittaja Shane Smith pidätettiin hänen kuvattuaan dokumenttia leireistä.

”Hienoisia ongelmia. Minua seuraavat muun muassa Venäjän salainen poliisi, Pohjois-Korean edustajat ja paikalliset gangsterit. Ei hyvä”, twiittasi Smith Siperiasta.

Muun muassa Amnesty International on kritisoinut metsureiden työoloja, joita on kuvailtu epäinhimillisiksi. Myös ruoan laatu ja määrä ovat ihmisoikeusjärjestöjen huolenaiheita.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!