Artikkelikuva

Henning Mankell: Vanha mies tanssii

Teoksesta paistaa läpi sanoma: ihminen on kaikkialla sama.

Ikääntyvä eurooppalainen mies menee Afrikkaan lomalle ja tapaa keskellä savannia vanhan miehen. Tämä guinealainen mies odottaa valkoista naista palaavaksi Euroopasta. Hänen vieressään on naisen matkalaukku.

Kirjailija Henning Mankellin käsikirjoittama Vanha mies tanssii on runollinen monologi Afrikan ja Euroopan kohtaamisesta. Se käsittelee universaaleja teemoja: aikaa, rakkautta ja ikääntymistä.

”Jokaisen ihmisen sisällä on ikään kuin salainen saviseinä, jota ei koskaan saa rikkoa. Jos se rikotaan, romahtaa koko talo, koko ihminen palasiksi. Parrut, sydän, savi, munuaiset, toivot ja pelot. Kaikki on nivottu yhteen, kaikki mikä olet sinä”, Mankell kirjoittaa.

Kajaanin runoviikoilta viime kesänä startannut kiertue-esitys nähdään nyt Turussa. Kari Paukkusen ohjaamassa monologissa esiintyvät Juhani Niemelä ja guinealaissyntyinen tanssija-muusikko N’Fanly Camara. Teoksen afrohenkiset koreografiat ovat Camaran ja länsiafrikkalaista kulttuuria ja tanssia suomalaisille yli kaksikymmentä vuotta opettaneen Outi Kallisen käsialaa.

Kainuun Sanomissa kriitikko Sinikka Viirret kuvailee teosta näin: ”Runollisen monologin yleispätevät teemat – aika, rakkaus ja ikääntyminen – tulevat Niemelän ja muusikko N’fanly Camaran tulkinnassa liki katsojaa. Aina me näemme toisessa itsemme. Ihminen on kaikkialla sama. Ikuisuus kulkee hänen rinnallaan”.

Henning Mankell: Vanha mies tanssii Turun kaupunginteatterin Sopukassa (Itäinen Rantakatu 14, Turku) 9.- 31.3. liput 23 €.