Ryöstäjät tyhjentävät hautoja Kiinassa

Kiinalaiset ovat huolissaan hautojen ryöstelystä.

Kiina. Muinaisia hautoja ryöstetään Kiinassa dynamiitin ja kaivinkoneiden avulla. Ryöstetyt esineet käyvät kansainvälisillä markkinoilla kaupaksi muutamassa päivässä. Muinaisesineitä ostavat rikkaat keräilijät.

Kiinan historialliset aarteet uhkaavat tuhoutua, kun kovakouraisesti hautakammioihin tunkeutuvat haudanryöstäjät pyrkivät rikastumaan keinoja kaihtamatta.

Haudanryöstäjät liitetään usein historiaan, Egyptiin ja pyramideihin, mutta tosiasiassa ilmiö on yleinen myös nykyään. Kiina on haudanryöstäjien paratiisi, sillä siellä hauta-alueita on tuhansia ja ne sijaitsevat usein syrjäisillä seuduilla.

”Aiemmin meillä oli tapana sanoa, että kymmenestä haudasta yhdeksän on tyhjiä ryöstäjien jäljiltä, mutta nyt luku on yhdeksän ja puoli”, valittaa Guardian-lehden haastattelema professori Lei Xingshan Pekingin yliopistosta.

Xingshan ja hänen kollegansa ovat löytäneet pelkästään Shanxin alueelta yli 900 hautaa, joista lähes jokainen on tyhjennetty.

Viime vuonna Kiinan hallitus perusti informaatiokeskuksen, jonka tavoitteena on pysäyttää hautojen ryöstelyt.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!