Bolivia ei kiirehdi litiumin tuotantoa

Bolivian litiumvarastot ovat vielä turistikohde.

Bolivia. Bolivialla on hallussaan maailman suurimmat litium-varannot. Ne kätkeytyvät 10 000 neliökilometrin laajuisen Salarin suolatasangon alle. Litiumia käytetään muun muassa kannettavien tietokoneiden, kännyköiden ja sähkö- ja hybridiautojen akuissa.

Salarin suolatasangon litiumvarojen hyödyntämisestä käydään keskustelua ja innokkaimmat ovat jo nimittäneet Boliviaa tulevaksi ”litiumin Saudi-Arabiaksi”. Bolivian presidentti Evo Moralesia on syytetty vitkuttelusta litiumresurssien käyttöönotossa. Morales on luvannut, että Bolivia tulee hyödyntämään luonnonvaransa kansalaistensa eduksi.

Neljä vuotta sitten käynnistynyt litiumin tuotantohanke on edelleen lapsenkengissä ja Salar toimii lähinnä turistinähtävyytenä, kertoo Guardian.

Bolivian valtion kaivosyhtiö Combolin litiumprojektia johtava tutkija Guillaume Roelants toppuuttelee hankkeen kiirehtijöitä. ”Kansainvälinen kiinnostunut litiumiin on spekulaatioiden vuoksi edelleen vähäistä, joten mielestäni olemme hyvin aikataulussa.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!