Nelson Mandela seteleihin

Setelien kääntöpuolella poseeraa sen sijaan joukko safarinkävijöiden lempieläimiä.

Etelä-Afrikka. Etelä-Afrikka otti marraskuussa käyttöön uudistetut setelit. Niitä jokaista koristaa Nelson Mandelan kuva.

Vapaustaistelun sankari, rauhannobelisti ja maan ensimmäinen musta presidentti nauttii kotimaassaan yhä suurta kunnioitusta. 94-vuotiasta Mandelaa kutsutaan Etelä-Afrikassa usein hänen xhosankielisellä nimellään Madibaksi.

Elossa olevien ihmisten kuvaaminen seteleissä on maailmalla harvinaista. Yleensä niin tehdään vaan kruunupäiden ja diktaattoreiden kohdalla.

Setelien kääntöpuolella poseeraavat aiemmistakin setelisarjoista tuttu safarinkävijöiden toivevitonen eli big five: sarvikuono, elefantti, leijona, puhveli ja leopardi. Pienimmässä 10 randin eli vajaan euron arvoisessa setelissä on sarvikuono, arvokkaimmassa 200 randin setelissä taas leopardi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!