Artikkelikuva

Muutakin kuin museoesineitä

Maya III -näyttely avaa mayojen maailmaa ja maailmankatsomusta.

Yhdysvaltalaisen Jon Kaplanin valokuvissa suloiset maya-lapset poseeraavat värikkäiden rustiikkitalojen seinustoilla. Ihastelemme noita tuikkivia kasvoja ja perinnepukujen loistoa. Ihailustamme huolimatta lasten arkea varjostaa eriarvoisuus. Samaan aikaan, kun heidän synnyinsijoillaan heidän kulttuuristaan ja historiastaan revitään turismituloja, heidän omia elinedellytyksiään kavennetaan.

Mayojen käsityöperinne, esinekulttuuri ja henkeäsalpaavat pyramidikaupungit ovat helpompia palvontakohteita kuin elävät ihmiset. Intiaa­nit Guatemalassa ja Meksikossa – ja Yhdysvalloissa – tiskaavat rikkaiden tiskit, pesevät pyykit, silittävät alushousutkin.

Didrichenin taidemuseoon koottu Maya III jatkaa suuren suosion saavuttaneiden maya-aiheisten kulttuurihistoriallisten näyttelyiden sarjaa. Näyttelyn teemat avaavat mayojen maailmaa ja maailmankatsomusta.

Näyttely vastaa osaltaan sosiaalisen vastuun haasteeseen alkuperäisten, yhä elävien kulttuurien tukemiseksi. Oheistapahtumina seurataan teemaopastuksia ajasta ja maailmankuvasta ja juhlitaan mayojen kalenterijakson päättymistä 21.12.2012. Silloin museolla vietetään kalenterivalvojaisia. Luottavaisesti museo aikoo juhlistaa myös mayojen uutta vuotta 3.4.2013.

Maya III – Life Death Time.  Didrichsenin taidemuseossa 28.4.2013 asti. (Kuusilahdenkuja 1, Helsinki)

Lisätiedot: www.didrichsenmuseum.fi

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!