Sambian talouskasvu ei ulotu slummeihin

Elintarviketehtaan tieltä kodeistaan häädettävät asukkaat näkevät talouskasvun nurjan puolen.

Sambia. Lusakalaisesta slummista elintarviketehtaan tieltä häädettävät asukkaat kuuluvat niihin sambialaisiin, joiden elämään talouskasvu vaikuttaa kielteisesti. Afrikan suurimman kuparintuottajan talouden odotetaan tänä vuonna kasvavan seitsemän prosenttia.

Köyhien asuttamaan Chinikan slummiin on tarkoitus rakentaa elintarviketeollisuutta. Asukkaat on häädetty oikeuden päätöksellä, mutta osa heistä jatkaa edelleen kamppailua kotiensa säilyttämiseksi. He ovat pettyneitä vuosi sitten valittuun presidentti Micahel Sataan, joka lupasi laittaa kuntoon sekä asuntoasiat että maanomistuskysymykset.

Asuntoasioista vastaava ministeri Emmerine Kabanshi syyttää kapinoivia asukkaita laittomuuksista.

”Me haluamme järjestyksen kaupunginosiin, emmekä voi antaa ihmisten rakentaa miten sattuu”, Kabanshi selittää Mail & Guardianille.

Sambian Land Alliancen toiminnanjohtaja Henry Machinan mukaan Chinika ei ole poikkeus. Hän ei usko sen asukkaiden saavan pitää kotejaan.

”Meillä ei ole todellista maapolitiikkaa. Se on ollut ongelma jo vuosia, ja olemme uskoneet sen hoituvan itsestään, mutta niin ei tapahdu.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!