Kuninkaalliset leijonankynnet

Mikään ei kerro arvovallasta niin kuin leijonan kynsistä tehty kaulakoru.

Etelä-Afrikka. Valta tarvitsee vallan merkit. Eteläafrikkalaiselle zulu-kuninkaalle se tarkoittaa leijonan kynsistä tehtyjä kaulakoruja.

Uusien käätyjen hankkimisessa on kuitenkin ongelma: uhanalaisia leijonia ei noin vain riisuta hampaistaan. Kuninkaan onneksi KwaZulu Natalin -osavaltiossa sijaitsevalta luonnonsuojelu­alueelta karkasi juuri oikeaan aikaan sopiva leijona. Karkulaisleijonat kun saa yleisen turvallisuuden nimissä ampua, kertoo eteläafrikkalainen The Citizen -lehti.

Lokakuun lopulla lihoiksi pistettiin myös pari karannutta norsua. Lihat lahjoitettiin kuninkaalle. Huhujen mukaan kuninkaan pataan on viime aikoina päätynyt myös yksi suojelualueen virtahepo.

”Silloin tällöin lahjoitamme eläimiä kuninkaalle. Meillä on häneen erityinen suhde ja neuvottelemme hänen kanssaan siitä mikä milloinkin on mahdollista. Olisi kuitenkin ikävää, jos hänen esitettäisiin jyräävän meidät tahtonsa alle”, lehti kertoo suojelualueen johtajan Bandile Mkhizen valittaneen.

Eri heimojen kuninkailla ja päälliköillä ei Etelä-Afrikassa ole enää poliittista valtaa, mutta arvovaltaa kylläkin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!