Burma perui apujärjestön luvan

Islamilaisten maiden yhteistyöjärjestön toimilupa peruttiin mielenosoitusten takia.

Burma. Burma perui lokakuussa islamilaisten maiden yhteis­työjärjestöltä OIC:ltä luvan auttaa maan länsiosissa asuvaa rohingya-vähemmistöä. YK:n pakolaisjärjestö arvioi, että noin 75 000 rohingyaa oli yhä lokakuussa maan sisäisinä pakolaisina viimekesäisten väkivaltaisuuksien takia.

Suurin osa länsiburmalaisessa Rakhinen osavaltiossa asuvista rohingyoista on uskonnoltaan muslimeja. Kesäkuussa alueella oli vakavia etnisiä ja uskonnollisia selkkauksia heidän ja valtaväestöön kuuluvien buddhalaisten välillä.

Burmassa on kaikkiaan 135 virallisesti tunnustettua etnistä ryhmää. Suurin osa burmalaisista ei kuitenkaan pidä rohingya-­vähemmistöön kuuluvia lainkaan burmalaisina, vaan bangladeshilaisina. Burman puolella asuu noin 800 000 rohingyaa. Heistä valtaosa ei voi saada minkään valtion passia.

Burma perui OIC:n toimiston luvan vetoamalla kansan tahtoon. Eri puolilla maata oli järjestetty useita järjestön vastaisia mielenosoituksia. Suurin osa mielenosoittajista oli buddhalaisia munkkeja.

Suurten mielenosoitusten salliminen on yhä Burmassa epätavallista. Kyynisimmät tarkkailijat arvioivatkin mielenosoitusten takana olevan hallituksen oma halu pitää ulkomaiset avustusjärjestöt kaukana kriisialueelta, kirjoittaa The Economist -lehti.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!