Artikkelikuva

Huivi houkuttelee häiriköitä Egyptissä

Naisten seksuaalisen häirinnän lisääntymistä on selitetty uskonnollisten fundamentalistien halulla palauttaa naiset kotiin.

Egypti. Naisten seksuaalinen häirintä Egyptissä on viime aikoina saavuttanut epidemian mittasuhteet, valittavat ihmisoikeusaktiivit.

BBC:n haastattelema Dina Farid Egypt’s Girls are a Red Line -järjestöstä sanoo, että peittävä pukeutuminen ei ainakaan ole ratkaisu ongelmaan. Hänen mukaansa myös kasvot peittävään niqabiin pukeutuvia naisia häiritään.

”Suurin osa egyptiläisistä naisista käyttää huivia ja suurin osa heistä on kokenut seksuaalista häirintää”, Farid sanoo. ”Tilastojen mukaan naiset ja tytöt, joita on ahdisteltu, ovat useimmiten joko käyttäneet huivia tai pukeutuneet niqabiin.”

Vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan 80 prosenttia egyptiläisistä naisista oli ahdisteltu. Häirinnän yleistymistä on selitetty konservatiivisen islamin suosion kasvulla ja kulttuurin patriarkaalisuudella eli sillä, että uskonnolliset fundamentalistit haluavat palauttaa naiset kotiin.

Tutkijat ja naisjärjestöt syyttävät viranomaisia siitä, etteivät nämä pane toimeen naisia suojelevia lakeja. Erityisesti poliisia vaaditaan puuttumaan naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja häirintään nykyistä tarmokkaammin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!