Useat eu-jäsenvaltiot ovat tehneet Luxemburgissa sijaitsevalle EU-tuomioistuimelle ennakkoratkaisupyynnön, miten niiden tulisi toimia Kreikan kautta tulleiden turvapaikanhakijoiden suhteen.
Niin kutsutun Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä siinä maassa, johon hakija ensimmäisenä saapuu. Sopimus perustuu oletukselle, jonka mukaan kaikki EU-maat kunnioittavat ihmisoikeuksia ja ovat kaikille kansalaisilleen turvallisia.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi vuoden 2011 alussa päätöksen, jonka mukaan turvapaikanhakijoiden palauttaminen Kreikkaan loukkaa Euroopan ihmisoikeussopimusta.
Tuomioistuimen mukaan turvapaikanhakijoilla ei ole takeita turvapaikkamenettelyyn pääsystä, hakemuksen asianmukaisesta käsittelystä, eikä tehokkaasta muutoksenhausta.
Lisäksi turvapaikanhakijat ovat vastoin palautuskieltoa vaarassa joutua käännytetyksi Kreikasta ilman turvapaikkaperusteiden tutkimista ja todellista muutoksenhakumenettelyä.
Tuomioistuin kiinnitti huomiota myös siihen, että Kreikassa vain harva turvapaikanhakija saa myönteisen päätöksen verrattuna muihin Euroopan maihin. EIT:n päätöksen jälkeen muun muassa Suomi, Britannia, Ruotsi, Norja, Saksa ja Tanska ovat kieltäytyneet Kreikan kautta tulleiden turvapaikanhakijoiden palauttamisesta.
Kymmenet tuhannet ilman majoitusta
Kansainväliset ihmisoikeuselimet ja muun muassa Amnesty International ja Human Rights Watch (HRW) ovat jo vuosien ajan raportoineet Kreikan tilanteesta. HRW:n mukaan turvapaikanhakijoita suljetaan pidätyskeskuksiin useiksi viikoiksi, jopa kuukausiksi.
Eräässä keskuksessa pidätettyjä oli 97, vaikka tiloissa oli majoitusmahdollisuudet korkeintaan 30 hengelle. Jätevedet valuivat lattioilla ja vartijat käyttivät hengityssuojaimia.
Tällä hetkellä Kreikassa on lähes 50 000 turvapaikanhakijaa. Vastaanottopaikkoja on alle tuhat.
Suomen kehitysministeri Heidi Hautalan mukaan Dublin-sopimus vaatii pikaista uudistamista.
”Ratkaisu voisi olla se, että tuetaan jäsenvaltioita, joihin maahanmuuttopaineet kohdistuvat. Toinen ratkaisu voisi olla se, että turvapaikanhakija voisi hakea turvapaikkaa jossain muussa kuin hänet ensin vastaanottaneessa jäsenmaassa, jos kyseinen maa ei pysty käsittelemään hakemuksia asianmukaisesti”, Hautala kirjoittaa blogissaan.
Euroopan unionin tuomioistuin antaa kaikkia jäsenmaita sitovan ennakkoratkaisun 21. joulukuuta 2011.