Koulujen kasvitarhat helpottavat nälkää Guatemalassa

”Opimme istuttamaan ja kastelemaan vihanneksia. Kasvatamme retiisiä, punajuurta, sipulia, lehtimangoldia ja parsakaalia”, kertoo guatemalalainen koulupoika Juan Francisco Ordóñez, 12.

Ordóñez asuu köyhällä Totonicapánin alueella, jonka kouluihin alettiin viime vuonna perustaa kasvitarhoja helpottamaan lasten aliravitsemusta. ”Eilen istutin kotonakin 20 parsakaalia”, poika kertoo saavutuksistaan. Kasvitarhojen toivotaan innostavan lapsia viljelemään vihanneksia myös kotonaan. ”Meitä ilahduttaa, että lapset ja heidän vanhempansa ovat tulleet pyytämään siemeniä”, Ordóñezin koulun rehtori Benjamin Tax sanoo. Rehtorin mukaan ensimmäinen lehtimangoldisato syötiin saman tien tuoreeltaan, mutta ensi vuonna osa sadosta on tarkoitus myydä ja ostaa rahalla siemeniä viljelmien laajentamiseksi. YK:n mukaan puolet Guatemalan alle viisivuotiaista lapsista kärsii aliravitsemuksesta. Totonicapánissa osuus nousee 74 prosenttiin ja joka kolmas tapaus on vakava. Totonicapánin kouluviljelyä edistää paikallinen säätiö, joka saa tukea YK:lta ja muilta kehitysavun antajilta. Guatemalan valtio pyrkii vakiinnuttamaan kasvitarhat koulutyön osaksi kautta maan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!