Artikkelikuva
Töyhtöhyyppä (Vanellus vanellus).

Kolareita taivaalla

Kolaroinnit villieläinten kanssa aiheuttavat vaaratilanteita lentoliikenteessä. Namibiassa ongelmaa ratkotaan tutkimuksella, jonka rahoitukseen osallistuu Namibian lentoasemayhtiö NAC.

Eläinten ja lentokoneiden kolareita tutkimalla on tarkoitus kehittää järjestelmä, jonka avulla onnettomuuksia voidaan ehkäistä. Lopputuotteena on luvassa ohjeistus, jonka avulla lentoasemilla voidaan systemaattisesti arvioida eläinten tuottamia riskejä ja vähentää niitä käytännön toimenpitein. NAC:n selvityksen mukaan viimeisimmän viiden vuoden aikana Windhoekin Hosea Kutakon lentokentällä sattui 55 linnun ja lentokoneen yhteentörmäystä ja Eroksen kentällä 74. Myös maan pienemmillä kentillä onnettomuusluvut ovat olleet kasvussa. Useimmin kolaroinnin eläinosapuolena ovat olleet töyhtöhyypät ja mustahelmikanat. Myös nisäkkäät törmäilevät koneiden kanssa; vaaratilanteita ovat NAC:n mukaan aiheuttaneet ainakin mustaselkäsakaalit ja jänikset.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!