Artikkelikuva
Munuaisensa myyneet miehet esittelevät arpiaan. Munuaiset ovat haluttua tavaraa Kiinan pimeillä elinmarkkinoilla. Yhdestä munuaisesta voidaan maksaa 10 000 – 35 000 euroa.

Rajoitukset lisäsivät pimeää elinkauppaa

Kasvava siirtoelinten tarve ja pula luovuttajista ovat kiihdyttäneet pimeää munuais­kauppaa Kiinassa. Ostaja löytyy netistä yhdellä klikkauksella.

Kiinalainen nettisivusto ilmoittaa välittävänsä munuaisia. Eräs nuori nainen soitti uutistoimisto IPS:n pyynnöstä sivustolla annettuun numeroon ja kertoi olevansa maalta tullut siirtotyöläinen. Puhelimeen vastasi herra He.

”Tarvitsen rahaa. Haluatteko naisen munuaisen?”, nainen tiedusteli ja kertoi kysyttäessä iäkseen 25 vuotta.

”Tietenkin haluamme sinun munuaisesi”, He vastasi.

Hän neuvoi naista matkustamaan Xuzhoun kaupunkiin Jiangsun maakuntaan. He kertoi, että naista ollaan vastassa asemalla ja hänet viedään terveystarkastukseen. Jos kunto osoittautuu hyväksi, He lupasi etsiä sopivan tarvitsijan munuaiselle ja maksaa naiselle 35 000 euroa, kun operaatio on tehty.

Elinsiirtoon jonottaa Kiinassa 1,5 miljoonaa ihmistä, joista vain 10 000 vuodessa saa uuden elimen virallista tietä. Kun kysyntä ylittää tarjonnan, pimeä kauppa kukoistaa. Hallitus on yrittänyt suitsia elinkauppaa. Vapaaehtoiset luovuttajat ovat vähissä.

”Laiton elinkauppa on levinnyt laajalle Kiinassa, ja sitä pyörittää mittava välitysverkosto”, Sichuanissa toimiva lakimies Zheng Xiaojun vahvistaa.

Teloitetut tärkein lähde

Suurin osa elimistä tulee kuolemaantuomituilta vangeilta. Kiina teloittaa eniten ihmisiä maailmassa ja irrottaa heiltä käyttökelpoiset ”varaosat”. 65 prosenttia siirrännäisistä saatiin teloitetuilta vuonna 2009.

Samana vuonna kiellettiin elinten luovutus elävänä muilta kuin potilaan puolisolta, verisukulaisilta sekä avioliiton tai adoption kautta perheeseen tulleilta.

Sääntöä rikkovia terveydenhuollon ammattilaisia uhkaa rangaistus, mutta lehtitietojen mukaan elinkauppa jatkuu silti. Moni elinluovuttaja esiintyy potilaan omaisena esittämällä väärennetyt paperit.

Terveysministeriö uhkasi tänä keväänä kiristää elinsiirtojen valvontaa ja viedä toimiluvat sääntöjä rikkovilta.

Kiinan hallitus koettaa helpottaa elinpulaa. Vuonna 2009 osassa maata alkoi kokeilu, jossa rohkaistaan elintestamenttien tekemistä.

Tämän vuoden lopulla kiinalaisille aiotaan avata mahdollisuus rekisteröityä elinluovuttajaksi ajokorttia hakiessa. Hallitus harkitsee myös rahallisia kannustimia vapaaehtoiselle luovutukselle.

Hankkeiden onnistuminen epäilyttää monia. ”Useimmat kiinalaiset kokisivat kirouksen langenneen ylleen, jos he testamenttaisivat ruumiinsa ajokorttia hakiessaan”, Shanghain Punaisen Ristin tiedottaja Yang Junyi arvioi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!