Ensemble Norma – laveaa tunneskaalaa naisvoimin

Toukokuun alussa helsinkiläisen levykauppa Digeliuksen otti haltuunsa viiden nuoren naisen lauluyhtye Ensemble Norma.

Levykauppa Digelius Helsingin Viiskulmassa ei ole vain Suomen ja maailman­kin parhaita paikkoja hankkia kansanmusiikkia, jazzia ja muita marginaaliin sysättyjä musiikinlajeja. Se on myös viehättävän intiimi ja yleisölle ilmainen konserttitila. Toukokuun alussa Digeliuksen otti haltuunsa viiden nuoren naisen lauluyhtye.

Ensemble Norma – Virva Immonen, Silja Kulo, Ida Olsonen, Mirva Soininen ja Sini-Maaria Virolainen – on hauskasti samaan tapaan hankala luokiteltava kuin Digeliuksen levykokoelmatkin: sävelmät ovat kansanmusiikkia, jazzia ja jotain aivan omaa; tekstit kansanperinnettä, Kirsi Kunnasta, Mirkka Rekolaa ja omaa. Naiset eivät tarvitse säestäviä soittimia, vaan pelkät lauluäänet riittävät. He eivät tarvitse sähköistä vahvistusta, Digeliuksessa äänenvoimaa oli tarpeeksi täyttämään huone ja varmaan kaupan varastotilatkin.

Esikoislevynsä, viiden kappaleen EP:n Hei lempi! huhtikuussa julkaissut kvintetti laulaa kauniisti ja lavealla tunneskaalalla, jossa on sijansa myös huumorilla. Useimmiten yksi ääni vetää sooloa ja loput punovat vivahteikasta taustaa, josta hetkittäin nousee toinen ääni viemään laulua eteenpäin ja toisin hetkin kaikki äänet yhtyvät nousuun, johon pakkautuu kuulijaakin kohottavaa energiaa.

Kaikissa Digeliuksessa esitetyissä kappaleissa improvisoitiin, mutta lisäksi kuultiin täydellistäkin hatusta vetämistä: yleisön ehdottamana aiheena kollektiivisesti spontaanisti huhuiltu ”Huuhkaja katupölyssä”.

Ensemble Norma: Hei lempi!, 2011

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!