Kiinalaistehtaat ryhdistäytyvät

Palkat ja työehdot paranevat kiinalaistehtailla, mutta palkankorotukset eivät vieläkään riitä elämiseen.

Työntekijöiden palkat ja työolosuhteet ovat parantuneet kahden viime vuoden aikana pelikonsoleita, älypuhelimia ja mp3-soittimia valmistavissa kiinalaistehtaissa. Erityisesti työntekijöiden itsemurhista surullisen kuuluisan Foxconnin uudistukset erottuvat edukseen.

Yli puoli vuotta Foxconnin tehtaalla töissä olleiden palkkoja nostettiin reippaasti, ja kuukausittainen enimmäisylityömäärä laskettiin 120 tunnista 80:een.

Finnwatch, Sacom ja Somo tutkivat viime syksynä toistamiseen neljän Guangdongin maakunnassa toimivan tehtaan työoloja osana laajempaa makeITfair-hanketta. Vuonna 2008 Celestican, Flextronicsin, Flextronics/Multekin ja Foxconnin tehtaat saivat järjestöiltä sapiskaa muun muassa huonoista palkoista, runsaista ylitöistä, 16–18-vuotiaiden opiskelijoiden käytöstä ja työntekijöiden B-hepatiittitesteistä.

Viimeisimmän selvityksen mukaan peruspalkat ovat nousseet 20–40 prosenttia. Ylityötunnit ja kurinpitorangaistukset, kuten sakot ja palkanalennukset, ovat vähentyneet. Työntekijöiltä ei myöskään enää vaadita B-hepatiittitestejä.

Finnwatchin tutkija Päivi Pöyhönen nostaa esiin erityisesti opiskelijatyövoiman vähentymisen. Yhdessä tehtaassa se on vähentynyt merkittävästi.

”Opiskelijat ovat halpaa työvoimaa, koska heistä ei tarvitse maksaa sosiaaliturvakuluja. Koulut saavat rahaa opiskelijoiden palkkaamisesta, mutta opiskelijat ovat kertoneet, ettei työ vastaa opintoja.”

Pöyhönen yllättyi myös Foxconnin parannuksista. Tänä vuonna yhtiö aikoo jatkaa uudistuksia laskemalla kuukausittaiset enimmäisylityöt Kiinan lain mukaiselle 36 tunnin tasolle.

”Tosin yhtiö aikoo tehdä sen palkkaamalla lisää ihmisiä ja siirtämällä toimintoja sisämaahan, jossa tuotantokustannukset ovat halvemmat kuin Shenzhenissä”, Pöyhönen huomauttaa.

Huoli järjestäytymisvapaudesta

Useista parannuksista huolimatta toimenpiteet eivät ole Finnwatchin mukaan riittäviä.

”Palkankorotukset eivät riitä elämiseen, inflaatio on korkea ja demokraattiset ammattiyhdistykset ovat työntekijöille tuntemattomia ja kiellettyjäkin.”

Pöyhösen mukaan kunnollisille ammattiyhdistyksille olisi tarvetta, sillä esimerkiksi ylitöistä kieltäytyminen voi ajaa työntekijän vaikeuksiin.

Järjestöjen yhteistyö tehtaiden kanssa sujui kuitenkin aiempaa paremmin.

”Tehtaat kommentoivat tuloksia hienosti ja olivat niistä kiinnostuneita. Brändiyhtiöistä erityisesti Microsoft on tsempannut. Se on esimerkiksi lopettanut opiskelijatyövoiman käytön.”

Motorolalta, Philipsiltä ja Sonyltä tutkijat saivat suppeampia vastauksia. Apple sen sijaan pysyi toistamiseen vaiti.