Artikkelikuva
Jaakko Laitinen & Väärä raha.

Club Mañana: Lappilainen verevyys ja tuli

Maaliskuussa Maailman Kuvalehden Mañana-klubilla esiintyy Jaakko Laitinen & Väärä raha.

Haitaristi Marko Roininen ja mie muutettiin pari vuotta sitten Helsinkiin. Oltiin soitettu aikaisemmin Rovaniemellä Orkestar Business Class -nimisessä bändissä covereina muun muassa Balkanin ja Venäjän mustalaislauluja. Pääkaupungissa sitten kerättiin tutuista lappilaisista tämmöinen revohka ja alettiin soittaa omia lauluja. Alussa sitä mietti, että kiinnostaakohan ihmisiä nämä omatekoiset rallit, mutta hyvinhän ne ovat kelvanneet.

Markon ja miun lisäksi meillä on bassossa Kuuren Tuomo. Tuomo houkutteli rumpaliksi Janne Hastin. Marko ja Janne keksi kysyä Jarkko Niemelältä, tuleeko se soittamaan trumpettia meän bändiin. Ja tulihan se!

Meidän musiikki on Lapland-Balkan -iskelmää. Tarkkaan ottaen se ei ole Balkania eikä iskelmää, mutta varmasti nämä vaikutteet ensimmäisenä särähtää kuulijan korvaan. Toivottavasti meän meiningissä ja touhussa välittyy meän­ tausta, lappilainen verevyys ja tuli.

Miun suurimmat esikuvat laulajina ovat Olavi Virta ja serbialainen Saban Bajramovic. Bändi nimeltä Taraf de Haïdouks on ollut miulle musiikin henkisten arvojen rakentaja.

Meillä on monenlaista sanottavaa, mutta mie en tahdo niitä sanoituksia paljon availla. Kun olen kuunnellut ihmisten tulkintoja meän ralleista, ne on olleet aika moninaisia.

Hassuin keikkamuisto on Virosta. Oltiin kiertueella yötä ­meän sikäläisen managerin Jannon kotona Killingi-Nömmessä. Koti oli kylän vanhin rakennus. Naapurin saunassa asuva liettualaista alkuperää oleva entinen puna-armeijan nyrkkeilysankari oli lämmittänyt talon tukahduttavan kuumaksi. Mies tarjosi meille kaljaa ja vodkaa ja puhui kovasti venäjää. Mie koitin sönkätä takaisin serbiaksi. Olin kuulemma kehunut Viron managerille jälkeenpäin, että kiva kun kerrankin oli sen kavereita, joiden kanssa voi jutella.”

Jaakko Laitinen & Väärä raha Club Libertén (Kolmas linja 34, Helsinki) Mañana-klubilla perjantaina 11.3. Lämmittelijänä dj Wonderlust -duo. Liput 7€ + narikka.

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!