Kylmin talvi koskaan

Nepalilainen arki opettaa viihtymään viileämmässä.

Koko alkuvuoden olen seurannut päivittäin lämpömittarista, kuinka pienen asuntomme lämpötila pysyttelee itsepintaisesti alle 15 asteessa.

Aiemmin olen pitänyt noin 20 asteen sisälämpötilaa jotenkin välttämättömänä. Normi Suomessa taitaa olla 21 astetta.

Nepalilainen arki opettaa viihtymään viileämmässä. Lämmityksestä on turha haaveilla. No tech- eli teknologiattomiksi jaksoiksi perheessämme ristityt päivittäiset sähkön säännöstelykatkokset muuttuivat hiljattain pääkaupungissa yksitoistatuntisiksi.

Kodissamme on patteri, mutta se ei toimi sähkökatkojen aikaan. Kun sähkötöntä aikaa on nyt puolet vuorokaudesta, lämmöstä on tullut bonus, joka silloin tällöin osuu mukavasti kohdalle.

Vaatteilla pääsee tietenkin pitkälle. Kerrospukeutuminen saa aivan uuden merkityksen, kun pukee sisätiloissa selviytyäkseen viidennen ja kuudennen villapaidan – tai toppatakin. Ulkona on usein päiväsaikaan lämpimämpää. Naapurustomme perheet tuntuvatkin viettävän aikaa päivisin, järkevästi, auringossa.

Kuuma maitotee on toinen mainio keksintö, ja sitä myydäänkin talomme lähistöllä jokaisessa kadunkulmassa. Niinikään ihmiset kerääntyvät nuotioiden ympärille pysyäkseen lämpiminä. Myös tiiviisti asuminen auttaa. Lämpötila nousee, kun porukkaa on enemmän samassa tilassa.

Toki talvi on rankka monille, joilla ei ole huopia, vaatteita tai polttopuita. Luin lehdestä, että länsinepalilaisen Mugun alueen virkamiehet olivat lähteneet maakunnastaan kylmää pakoon. He ilmoittivat palaavansa hoitamaan alueensa julkishallintoa, kunhan lämpimämmät kevätkelit taas saapuvat.

Ajattelen mielelläni, että Nepalin kylmät sisälämpötilat ovat todellinen ekoteko, vaikka tietenkin talveen liittyy myös paljon ympäristön kannalta ongelmallisia asioita – kuten polttopuiden suurkäyttö.

Muistan energiansäästövinkkejä tutkiessani oppineeni, että Suomessa yhden asteen lämpötilapudotus säästäisi energiaa noin viisi prosenttia. Laskemalla 50 neliön asunnossa lämpöä 21 asteesta 18 asteeseen, säästöt vastaisivat viiden vuoden jääkaapin käyttöä.

Tämä Nepalin talvi tuntuu toistaiseksi elämäni kylmimmältä. Tällainen talvi ei kuitenkaan ole huono vaihtoehto. Suomen energiankulutukselle olisi todellinen mullistus, jos lämpötilaksi hyväksyttäisiin vaikka 16 tai 17 astetta.

Haastan kokeilemaan viikkoa nepalilaisittain 12 asteessa! Jos samalla sulkee kaikki sähkölaitteet 11 tunniksi vuorokaudessa, löytyy myös ihmeesti aikaa uusille asioille. Omia suosikkejani ovat peiton alla lukeminen ja nuotiolla lämmittely naapureiden kanssa.

Kirjoittaja asuu ja työskentelee Nepalissa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!