Vesistönsuojelua vedenalaisessa puistossa

Huoli vesistöjen suojelusta kasvaa Indonesian Balilla. Paikallinen luonnonsuojelujärjestö Nusa Dua Reef Foundation aikoo rakentaa vedenalaisen puiston Balin etelänpuoleiselle edustalle, uutisoi Jakarta Post. Puiston tarkoitus on auttaa suojelemaan koralliriuttoja ja lisätä tietoisuutta vesistöjen suojelusta.

Nusa Duan koralliriutat ovat kärsineet pahoin rannikon suurista rakennusprojekteista, riistokalastuksesta ja turisteille suunnatuista aktiviteeteista. Indonesiassa huoli riuttojen tulevaisuudesta on suuri, koska sen yli 17 000 saaren vesistöissä sijaitsee suuri osa maail­man koralliriutoista.

Järjestön mukaan vedenalaisen puiston rakentaminen alkaa vuodenvaihteessa. Kahden hehtaarin kokoinen vedenalainen puisto tulee olemaan osa 1 600 hehtaarin suuruista suojelualuet­ta. Puistosta tulee myös turistinähtävyys sukelluksesta kiinnostuneille. Sinne aiotaan upottaa vedenalaisia patsaita, muun muas­sa Ramayana-tarinan hahmot Rama ja Sita.

Myös perinteisiä balilaisia tansseja aiotaan ikuistaa vedenalaisiksi patsaiksi. Patsaiden tarkoituksena on toimia keinotekoisena rakennusalustana koralli­siirrännäisille ja näin auttaa riuttojen suojelussa.

Projektin on määrä valmistua kolmen vuoden kuluttua. Kokeilut ovat osoittaneet, että projektilla on hyvät mahdollisuudet onnistua.