Artikkelikuva

Järjen Päivät

Onko järkee vai ei?

Tamperelainen elintaso­musikaali Järjen Päivät lupaa olla vaihtoehto klassiselle jouluhömpötykselle. Grus Grus Teatterin ja Tanssiteatteri MD:n teos on saanut inspiraationsa Sielun Veljien Elintaso-biisistä.

Järjen Päivät haastaa katsomaan välitöntä fyysistä ympäristöä toisesta kulmasta. Se innostaa pohtimaan, mihin järki perustuu?

”Järjen Päivät on rujo rakkaudentunnustus talousmurheisiin hukkuville kanssaihmisille”, ohjaaja Ville Kurki kiteyttää.

” Kun puhutaan järjestä ja järkevyydestä, on aina katsottava kontekstia, jossa järkeä käytetään. Monen ihmisen on järkevää varastaa nälkäänsä, Adolf Eichmann taas käytti järkeä organisoidessaan keskitysleiriä. Aikamme ylimmän uskonkappaleen talouden väitetään nojaavan faktoihin, eli järjen maailmaan. Silti puhutaan koko ajan sen uskottavuudesta. Uskottavuus puolestaan on illuusioiden ja teatterin termi”, Kurki sanailee.

Hänestä ilmaisu ”talouden kylmät faktat” on hupaisa.

”Mitäs kylmää niissä on? Jos tällainen määre lisätään matematiikkaan, niin missä ne lämpimät luvut ovat – ja miten tämä kaikki vaikuttaa tulokseen?”

Kurjen mielestä ihmisten maailma ei pyöri järjen voimalla.

”Olisi järkevää hyväksyä vajavuutensa. Koko totuus on ihmiselle mahdottomuus.”

Kurki sanoo sotkevansa kaikkeen etiikkaa. Hänen mielestään järkevä ihminen hyväksyy myös irrationaalin puolensa.

”Silloin ei tarvitse pelätä homoja, eikä nykytaidetta. Järkevä ihminen käyttää molempia aivopuoliskojaan.”

Kurjen oma järkevä päivä on, kun hän ymmärtää olevansa elossa.

Siihen voi auttaa vaikka tanssi. Eräässä laulussa lauletaan: ”Jos tanssit, et voi olla väärässä. Tässä on valtavasti järkeä.”

Entä onko joulu järkevä? ”Talouden kannalta joo, luonnonvarojen kannalta ei. Joulu on juhlista pahin, mutta ei minun mielipiteeni maailmaa järkevämmäksi muuta. Joulun tunnelman saa ilman tätä massiivista koneistoa.”

Kurki korostaa, että näytelmä ei vastusta mitään, vaan tarjoaa ”jotain muuta”.

Se on tehty nimenomaan urbaanille ihmiselle, ”ei täällä nimittäin kohta muita olekaan”.

Vielä hän lisää: ”Harjoitukset ovat käynnissä ja se aiheuttaa itsessäni selittämätöntä iloa, jota en järjellä ymmärrä. Toivottavasti se välittyy katsojille.”

grus grus -teatterin ja tanssiteatteri md:n järjen päivät -elintaso-musiikkiteatteri hällässä(hämeenkatu 25, tampere). ensi-ilta 3.12. klo 19. muut esitykset 5., 8., 9. ja 10.12.
liput 18/13/10€.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!