Thaimaan kuningasta ei saa loukata netissäkään

Thaimaan hallitus tekee parhaansa puhdistaakseen netin kaikesta materiaalista, joka loukkaa maan kuningasta Bhumibol Adulyadej’ta tai kuningas­perhettä.

 ”Teemme velvollisuutemme, koska rakastamme ja palvomme monarkiaa”, sensuuriryhmän johtaja Surachai Nilsang sanoi New York Timesille.

Nilsangin johtama ryhmä on neljän vuoden aikana sulkenut peräti 60 000 nettisivua, joissa sen tulkinnan mukaan loukataan monarkiaa.

Thaimaassa monarkian loukkaaminen on laitonta. Ankaran majesteettirikoslain mukaan kuninkaan ja kuningashuoneen jäsenten arvostelu on kielletty. Lakia valvotaan myös maan rajojen ulko­puolella.

Syyskuun lopussa thaimaalaisen uutissivuston päätoimittaja Chiranuch Premchaiporn joutui syytteeseen kuningasperheen solvaamisesta, vaikka hän ei itse ollut julkaissut mitään loukkaavaa. 

Häntä syytetään siitä, että hän ei ollut poistanut sivustolle lähetettyjä kommentteja tarpeeksi ripeästi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!