Naisten oikeudet vaarassa Afganistanissa

Kun kansainvälisten joukkojen vetäytyminen Afganistanista alkaa, naisten oikeudet ovat jälleen vaarassa, raportoi Oxfam. Järjestön tutkimuksen mukaan afganistanilaisten naisten oikeudet ovat parantuneet 2001 alkaneen, USA:n johtaman, hyökkäyksen jälkeen.

Nykyään kouluun pääsee 2,7 miljoonaa naista, kun Taleban-hallinnon aikaan opintojen pariin heistä pääsi vain murto-osa. Ulkomaisten asevoimien poistuessa saattavat naisten oikeudet taas heikentyä.

Mikäli hallitus solmii rauhan Talebanin ja muiden aseellisten oppositioryhmien kanssa, voivat naisten oikeudet kompromissin teossa unohtua.

Yhdysvaltojen johtaman yhteishyökkäyksen jälkeen 7. lokakuuta 2001, naisten oikeudet nostettiin yhdeksi tärkeimmistä toimintaa ohjaavista periaatteista.

Talebanin islamilaisen hallinnon aikana naiset eivät saaneet tehdä töitä kodin ulkopuolella. He saivat poistua kotoa ainoastaa miespuolisen perheenjäsenen saattamana ja burkan käyttö oli pakollista.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!