Kehityskeskustelun sietämätön keveys

Nicaraguasta käsin on ilo seurata Suomessa virinnyttä keskustelua kehitysyhteistyöstä.

Björn Wahlroos heitti maaliskuussa uutispommin sivulauseellaan kehitysavun lopettamisesta. Kun yksisilmäistä kommenttia seurasi värikäs mielipiteiden vaihto, mielessäni kiittelin median rakastamaa kylmää nallea. Tiedottajan työni helpottui taas hieman.

Asuinmaassani Nicaraguassa nykyinen hallitus on ottanut askeleita diktatuurin suuntaan. Lähivuosina selviää, onnistuuko projekti. Suomella ja muilla avunantajilla on ongelmia Nicaraguan hallituksen kanssa, ja avun perille vieminen on vaikeaa.

Nicaragua on malliesimerkki siitä, kuinka kehitysyhteistyö on aina ongelmien kanssa painimista. Mutta siellä missä vaikeuksia on eniten, on myös eniten tarvetta kehitysyhteistyölle. Suomen kahdenvälisen yhteistyön kohteita voisivat yhtä hyvin olla Somalia, Zimbabwe, Sudan, Haiti, Tsˇad, Pakistan, Myanmar ja Liberia.

Nicaragualaiset tarvitsevatkin kansainvälistä yhteistyötä eritoten tässä tilanteessa. Nyt vain avun muodoista pitää keskustella avoimesti, jotta se saadaan perille asti ja paikallisia kehityskulkuja ymmärtäen.

Parhaat kehitysyhteistyön linjaukset syntyvät aivan kuten muutkin päätökset – avoimen ja rehellisen keskustelun avulla. Uusia keinoja pitää löytää perinteisen kehitysyhteistyön rinnalle ja kehityspolitiikan tulee olla samansuuntaista kaikilla saroilla.

EU maksaa kilpailua vääristäviä tukiaisia jäsenmailleen 60 miljardia euroa vuodessa ja neuvottelee vapaakauppasopimuksia kehitysmaiden kanssa. Rakenteellinen epäoikeudenmukaisuus pitää köyhät maat köyhinä, mutta samalla täyttää eurooppalaisten, maataloustuottajien ja varsinkin suuryritysten osakkaiden, kukkaroita. Wahlroos edustaa molempia, joten räväköitä kommentteja voi näissä asioissa odottaa muilta.

Olisi kiva etsiä ratkaisuja yhdessä sulkeutumatta ankkalampeen, mutta se on niin vaikeaa. Ilman Wahlroosin heittoa seurannutta raikasta ja rehellistä keskustelua päätyisin tiedottajana helposti siihen, että Nicaraguassa kaikki yhteistyö sujuu kuin rasvattu ja köyhyys poistuu vinhaa vauhtia. <

Kirjoittaja on kepan kehityspoliittinen tiedottaja Nicaraguassa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!