Lyhyet palat

Kotimaanmatkailu kukoistaa Kiinassa, koulu ilmaiseksi Swazimaan ekaluokkalaisille, Somalian Robin Hood -merirosvot, tyhmä kysymys veroparatiiseista, yms.

Sinievätonnikala tekee seuraa pandalle

Maailma. Sinievätonnikala saattaa päätyä maailman uhanalaisimpien lajien listalle maaliskuussa, kun Dohassa neuvotellaan uhanalaisten lajien kauppaa sääntelevän Cites-yleissopimuksen lajilistoista.

Vaikka sinievätonnikalan kalastusta on pyritty saamaan kestävälle pohjalle, lisääntymisikäisten tonnikalojen kannat vähenivät puoleen vuosien 2002 ja 2007 välillä. Moni tutkija puoltaakin ehdotusta, että sinievätonnikalan kauppa kiellettäisiin kokonaan.

Ranska, Italia ja Espanja kalastavat yli puolet maailman sinievätonnikalasta. Sinievätonnikala on muita tonnikalalajeja arvokkaampi ja valtaosa saaliista päätyy Japanin markkinoille. Yksi kala voi kasvaa 3-metriseksi ja painaa jopa 650 kiloa. Parhaimmillaan yhdestä yksilöstä on maksettu yli 100 000 dollaria.

Cites-sopimus on yksi laajimmista kansainvälisistä ympäristönsuojelusopimuksista. Se sääntelee yli 30 000 uhanalaisen kasvi- ja eläinlajin sekä niistä valmistettujen tuotteiden kauppaa. Uhanalaisimpien lajien listalla on ennestään 530 lajia, muun muassa panda. PL.

Kotimaanmatkailu kukoistaa Kiinassa

Kiina. Yhä useammalla kiinalaisella on varaa matkustaa, ja maan sisäinen turismi kasvaa huimaa vauhtia. Kiinan matkailuhallinnon mukaan kotimaanmatkojen määrä kasvoi viime vuonna yli kymmenellä prosentilla edellisvuoteen verrattuna. Kiinalaiset tekivät kotimaassaan melkein kaksi miljardia matkaa vuoden aikana.

”Kaksi miljardia matkaa on pieni määrä Kiinalle. Kun kiinalaiset alkavat matkustaa kuten yhdysvaltalaiset, luvuista tulee valtaisan suuria”, Nancy Cockerell World Travel and Tourism Councilista sanoi New York Timesille.

Hallituksen asettamat matkustusrajoitukset hankaloittivat pitkään Kiinan sisäistä turismia. Nyt hallitus kannustaa kansalaisiaan matkustamaan. Matkailun arvioidaan tuottavan tänä vuonna yli 150 miljardia euroa.

Monet matkaajat ovat varakkaita kaupunkilaisia.

”Shanghaissa on pilvenpiirtäjiä joka paikassa, mutta täällä on luontomaisemaa”, Jiuzhaigoun kansallispuistossa vieraillut Allen Zhang sanoo.

”Matkustaminen on meille täysin uudenlainen elämäntyyli. Isäni sukupolvella ei ollut koskaan mahdollisuutta matkustaa”. JR.

Fatwa tuomitsee tyttöjen ympärileikkauksen Mauritaniassa

Mauritania. Mauritanialaiset muslimijohtajat esittivät tammikuussa fatwan eli uskonnollisen lausuman niin sanottua tyttöjen ympärileikkausta vastaan. Ympärileikkaus on tehty valtaosalle mauritanialaisista naisista. Toimenpide aiheuttaa lukuisia terveyshaittoja, ja saattaa pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Perinne on Mauritaniassa edelleen yleinen, vaikka se on ollut laiton vuodesta 2005 lähtien. Monet ihmiset islaminuskoisessa Mauritaniassa pitävät ympärileikkausta uskonnollisena velvollisuutena.

”Onko Koraanissa tekstejä, jotka selvästi vaativat tätä toimintaa? Ei. Päinvastoin, islam on selvästi kaikkia sellaisia toimia vastaan, joilla on kielteisiä vaikutuksia terveyteen”, fatwan julistaneeseen ryhmään kuuluva Cheikh Ould Zein sanoi uutistoimisto Irinille.

”Tänä päivänä mauritanialaiset lääkärit sanovat yksimielisesti, että [ympärileikkaus] vaarantaa terveyden; se on siis islamin vastainen”, hän jatkoi.

Usko ympärileikkauksen voimaan on Mauritaniassa kuitenkin vahva.

”Me teemme sen sukupolvesta toiseen, niin kuin Allah toivoo. Tyttö, jota ei ole leikattu, ei voi mennä naimisiin tai rukoilla”, pääkaupungissa Nouakchottissa asuva Fatimatou sanoi. JR.

Juntta ei kitke oopiumia Burmasta

Burma. Burmassa kasvatetaan oopium-unikkoa myös maata hallitsevan sotilasjuntan kontrolloimilla alueilla, tuoreesta raportista selviää. Sotilashallitus on aiemmin luvannut kitkeä oopiuminkasvatuksen Burmasta. Oopiumista valmistetaan muun muassa heroiinia.

”Oopiumia kasvattavien kylien lukumäärä on kolminkertaistunut vuosien 2006 ja 2009 välillä”, Lway Aye Nang raportin laatineesta Palaung Women’s Organization -järjestöstä sanoi Washington Postille.

Shanin osavaltiossa Itä-Burmassa sijaitsevat kylät olivat aikaisemmin kapinallisliikkeen hallinnassa. Burman hallitus on kuitenkin hallinnut niitä vuodesta 2005 lähtien. Tutkija Lway Dang Jarin mukaan sotilaat ja paikalliset viranomaiset hyötyvät huumekaupasta. Raportissa todetaan, että huumeriippuvuus on lisääntynyt alueella huomattavasti.

”Kaikkialla on enemmän hallituksen joukkoja ja aseellisia ryhmiä. Tämä on merkinnyt lisää huumeita ja lisää riippuvuutta”, raportin päätutkija Lway Nway Hnoung sanoi Reuters-uutistoimistolle.

Joulukuussa julkaistun YK:n huumeiden vastaisesta toiminnasta vastaavan viraston UNODC:n raportin mukaan koko Burman oopiumintuotanto kasvoi viime vuonna 11 prosentilla. JR.

Ilmainen koulu Swazimaan ekaluokkalaisille

Swazimaa. Swazimaan koulut täyttyivät ääriään myöten tammikuun lopussa, kun hallitus lakkautti koulumaksut ensimmäisen ja toisen luokan oppilailta. Hallitus suunnittelee ilmaisen koulutuksen tarjoamista myös vanhemmille lapsille.

Uuteen tilanteeseen siirtyminen aiheutti paikoin kaaosta. Yhdessä pääkaupunki Mbabanen koulussa ensimmäiselle luokalle ilmoittautui 350 oppilasta, mutta tilaa oli alle kahdellesadalle. Satoja oppilaita lähetettiin takaisin kotiin, koska he eivät mahtuneet kouluun.

Joitakin lapsia passitettiin pois myös siksi, että heitä pidettiin liian vanhoina aloittamaan koulua.

Monet vanhemmat olivat kuitenkin hyvin tyytyväisiä uudistukseen. ”Tämä on vapauttavaa. Ensimmäistä kertaa jokainen lapsi Swazimaassa saa koulutuksen”, kolmen kouluikäisen lapsen äiti Goodness Mavuso hehkutti uutistoimisto Irinille.

Swazimaan yliopisto-opiskelijat sen sijaan joutuvat ahtaammalle: hallitus korottaa lukukausimaksuja huomattavasti. JR.

Rajan siirto vei vankilaan

Kambodza. Tammikuun lopulla kaksi kambodzalaista maanviljelijää oppi karvaasti sen, että omalla maalla sijaitsevaa valtionrajaa ei kannata siirtää. Svay Riengin maakuntaoikeus tuomitsi kaksikon vuodeksi vankeuteen ja korvaamaan viranomaisille tuhansia euroja rajamerkkien tärvelemisestä.

Samalla maan suurimman oppositiopuolueen johtaja Sam Rainsy tuomittiin vankilaan kahdeksi vuodeksi, sillä hänen katsottiin kiihottaneen kyläläisiä Vietnam-vastaisuuteen. Rainsy on ollut maanpaossa Ranskassa siitä lähtien, kun hänen parlamentaarinen koskemattomuutensa kumottiin marraskuussa.

Kambodzhan ja Vietnamin rajaneuvotteluita on käyty vuodesta 2006. Sam Rainsyn puolueen mukaan uudet rajamerkit Svay Riengissä ovat 300–500 metriä Kambodzan maaperällä. Arvio on tehty vanhojen karttojen ja satelliittikuvien perusteella.

Monet arvelevat, että Kambodzan hallitus luovuttaa maata, koska tilalle halutaan investointeja. Joulukuussa maat sopivat alustavasti vietnamilaisrahoituksesta patoihin, bauksiittikaivokseen, keinolannoitetehtaaseen ja kumipuuplantaaseihin.

”Puolustan Kambodzan itsenäisyyttä ja maa-alan yhtenäisyyttä investoinneista ja rahallisista sopimuksista riippumatta”, Rainsy kertoi Asia Times -nettiuutisille.

Timo Kuronen

Nuorten itsemurhat järkyttävät Mumbaissa

Intia. Yli kolmekymmentä nuorukaista päätti päivänsä oman käden kautta tammikuussa Intian Mumbaissa. Itsemurhalukujen arvioidaan kertovan nuorten koulustressistä.

Viranomaiset ovat aloittaneet kampanjan ’Life is beautiful’ – elämä on kaunis. Siinä psykologit vierailevat kouluissa viikoittain neuvoakseen opettajia, miten auttaa oppilaita selvittämään ongelmiaan. Myös vanhemmille on tarjottu vinkkejä nuorten stressin hallitsemiseen.

”Lapset eivät ymmärrä, että heillä on muitakin mahdollisuuksia kuin akateeminen menestys”, Sharadashram Vidyamandir -koulun rehtori sanoi BBC:lle.

Mumbailainen psykologi Rhea Timbekar sanoi vastikään tavanneensa lapsen, joka ei ollut syönyt neljään päivään. Lapsen vanhemmat olivat pettyneitä lapsen koetuloksiin, ja siihen, että hän oli luokassaan nyt vasta kolmanneksi paras oppilas, vaikka oli aikaisempina vuosina ollut paras.

”Lapset ovat [nykyään] itsenäisempiä, joten he syyttävät itseään epäonnistumisista ja tekevät äärimmäisiä tekoja”, toinen psykologi Dilip Panicker sanoi. JR.

Avatar sai intiaanit liikuttumaan

Ecuador. Avatar-elokuva kertoo alkuperäiskansan ja suuryhtiön taistelusta. Elokuvan luonnonsuojelua painottava viesti vetoaa myös Amatsonian intiaaneihin.

Ympäristösäätiö Pachamama kutsui tammikuun lopulla Ecuadorin pääkaupungissa Quitossa viitisenkymmentä eri intiaaniheimojen edustajaa katsomaan hittielokuvaa. Useat osallistujat edustivat sademetsässä eristyksissä eläviä heimoja. Heille elokuvateatterissa käynti oli elämän ensimmäinen, ja siksi sitäkin vaikuttavampi.

”Aivan kuten elokuvassa, mekin tulemme puolustamaan maatamme”, 24-vuotias shuar-heimon jäsenen Mayra Vera sanoi elokuvan jälkeen.

Intiaanien mailta on löydetty öljyä, ja Pachamama-säätiö kampanjoi öljynporausta vastaan.

”Intiaanit kyllä tietävät maidensa alla olevat rikkaudet, mutta arvostavat maan pinnalla kasvavan rikkauden sitä suuremmaksi”, Natalia Gerente säätiöstä kommentoi.

Avatar sijoittuu tulevaisuuteen ja ulkoavaruuteen. Valkoinen sotilas soluttautuu avaruusolennon hahmossa Pandora-planeetan alkuasukkaiden joukkoon. Hänen tavoitteenaan on ainakin aluksi saada alkuasukkaat puolelleen, jotta ihmissiirtolaiset voisivat tutkia planeetan ja löytää etsimänsä arvokkaan mineraalin.

Elokuvan nähneet intiaanit vakuuttivat, että elokuvan käsittelemien teemojen löytämiseksi ei tarvitse mennä tulevaisuuteen tai omaa planeettaamme kauemmas.

Raisa Musakka

Nicaraguan armeija estämään ympäristötuhoja

Nicaragua. Nicaraguan presidentti Daniel Ortega on määrännyt maan armeijan muodostamaan erityisen ’ekologisen pataljoonan’ taistelemaan ympäristötuhoja vastaan.

Ympäristö on armeijan prioriteetti, asevoimien tiedottaja Adolfo Zepeda sanoi uutistoimisto IPS:lle.

Kansanedustajien ja ympäristöjärjestöjen edustajien ryhmä kävi tammikuussa tutkimassa ympäristötuhoja alkuperäiskansojen asuttamilla alueilla Pohjois-Nicaraguassa.

Ryhmä totesi, että Bosawásin suojellusta metsäalueesta oli hakattu lähes 60 prosenttia. Syyllisiksi todettiin pienviljelijät ja laittomat puukauppiaat.

Bosawás on Latinalaisen Amerikan suurimpia metsäalueita, ja se on YK:n kasvatus- tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon maailmanperintökohde.

Presidentin suunnitelma estää vastaavat tuhot armeijan avulla on herättänyt arvostelua.

Kansanedustaja Brooklyn Riveran mukaan armeija sallii laittoman puukaupan ja suojelee karjankasvattajia, jotka raivaavat metsää tilojensa tieltä.

Ympäristöjärjestö CIPA:n johtaja Cirilo Otero puolestaan toteaa, että köyhyys ajaa pienviljelijöitä kaatamaan metsää.

”[Heille] on annettava toisenlainen keino selviytyä sen sijaan, että heitä uhattaisiin kiväärillä”, Otero sanoi. JR.

Vauvauutisia Ugandasta

Uganda. Ugandalaisilla eläintensuojelijoilla on syytä hymyyn: maahan on syntynyt viimeisen vuoden aikana kolme sarvikuonovauvaa.

Vielä vuonna 1978 Ugandassa oli kaksisataa sarvikuonoa, mutta salametsästyksen vuoksi ne hävisivät välillä kokonaan. Laji on elpynyt hitaasti, nykyään Ugandassa elää 11 sarvikuonoa.

Ensimmäinen uuden polven ugandalaissarvikuono näki päivänvalon kesäkuussa 2009. Se sai nimekseen Obama, sillä sarvikuonovauvalla on kaimansa Yhdysvaltain presidentin lailla amerikkalainen äiti ja kenialainen isä. Myös kaksi muuta sarvikuonovauvaa ovat uroksia.

Sarvikuonojen suojeluun ja lukumäärän lisäämiseen tähtäävä projekti on edennyt Ugandassa toivotulla tavalla, Rhino Fund -järjestön johtaja Angie Genade kertoi helmikuun alussa The East African -lehden haastattelussa. Salametsästyksen vuoksi kaikki

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!