Lyhyet palat

Nahkateollisuus tuhoaa metsää Brasiliassa. Mosambik kuumenee. Kuuba tarjoaa ilmaisia sukupuolenvaihdosleikkauksia. Tyhmä kysymys: Onko Maailmanpankki köyhien ystävä? Yms. yms.

Enää ei voi patentoida joogaa

Intia. Intia on koonnut tietoja maan perinteisestä lääketieteestä digitaaliseksi tietokannaksi jo vuosia. Helmikuussa tietokantaan sai pääsyn myös Euroopan patenttivirasto.

Intia pyrkii tietokannan avaamisella varmistamaan, ettei perinteisesti käytössä olleita luonnonlääkkeitä patentoida. Toimintaa, jossa yritys patentoi omiin nimiinsä perinteiseen tietoon perustuvan tuotteen, kutsutaan biopiratismiksi.

Biopiratismi on ollut mahdollista, jos kukaan ei ole patentoinut aiemmin kyseistä tuotetta tai jos tiedot tuotteesta eivät ole olleet aiemmin julkisia. Patentin haltija voi kieltää muita käyttämästä patentoimaansa tuotetta.

Patentin kumoaminen on ollut mahdollista sillä perusteella, ettei kyseessä ole uusi keksintö. Oikeusteitse haettu kumoaminen on kuitenkin ollut paitsi hidasta myös erittäin kallista. Tunnetuimpia tapauksia ovat olleet kurkuman ja neem-puun patenttien kumoamiset.

Tietokannan tiedot on koottu pääosin vanhoista sanskritinkielisistä kirjoituksista. Tietokanta on valtava: se sisältää tiedot 150 000 perinteisestä lääkkeestä ja lääkekasvista sekä 1 500 joogaliikkeestä ja niiden terveydellisistä vaikutuksista. Intiassa on herättänyt närkästystä etenkin se, että yhdysvaltalaiset patenttiviranomaiset ovat myöntäneet patentteja joogaliikesarjoille.

Myös perinteisen kiinalaisen lääketieteen tietokanta on Euroopan patenttitoimiston käytössä. Intialaiseen tietokantaan verrattuna se on kooltaan vaatimattomampi (32 000 nimekettä).

Perinteisen lääketieteen käyttämistä raaka-aineista valmistetuille tuotteille voi yhä saada patentin, jos patentin hakija voi todistaa tuotteen olevan uusi ja innovatiivinen. Itse raaka-aineitta ei kuitenkaan voi enää patentoida. PL.

Trenditossut tuhoavat metsää Brasiliassa

Brasilia. Länsimaisissa merkkituotteissa käytettävän nahan tuotanto tuhoaa sademetsää Brasiliassa, ympäristöjärjestö Greenpeace sanoo. Greenpeacen kesäkuun alussa julkaisema raportti jäljittää brasilialaisen nahan tuotantoketjun sademetsään raivatuilta karjatiloilta Kiinan tai Italian kautta länsimaisiin merkkikauppoihin.

Raportin mukaan sademetsään raivatuilla tiloilla kasvatetusta karjasta valmistettua nahkaa käytetään Niken, Adidaksen ja Reebokin kenkiä valmistavilla tehtailla Kiinassa. Nämä yritykset käyttävät brasilialaisen Bertin-yhtiön nahkaa. Ainakin yksi Bertinin käyttämistä karjatiloista sijaitsee sademetsään raivatulla alueella, joka kuuluu alkuperäisväestölle. Tila on siis laiton. Yhteensä Greenpeacen jäljittämiä tiloja on Amazonin alueella satoja.

Financial Timesin tietojen mukaan useat raportissa mainitut yhtiöt aikovat arvioida uudelleen sitä, mistä ne hankkivat raakamateriaalinsa. Esimerkiksi Unilever ilmoitti selvittävänsä, ettei sen tuotteissa käytetä raaka-aineita metsähakkuualueilta.

Greenpeacen mukaan karjankasvatus on suurin metsätuhojen aiheuttaja Brasiliassa. Järjestö sanoo, että karjankasvatus Amazonilla aiheuttaa 14 prosenttia koko maailman metsäkadosta.

”Työskentelemme sen eteen, että työtavoistamme tulee kestävämpiä, ja tämä koskee koko teollisuudenalaa”, Bertinin edustaja totesi Financial Timesille. JR.

Mosambik entistä helteisempi

Mosambik. Eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Mosambikin ilmasto on lämmennyt reilun asteen verran sitten vuoden 1960, kertoo tuore tutkimus. Muutokset ovat olleet suurimpia maan pohjoisosissa, lähempänä päiväntasaajaa.

Viileiden päivien määrä on vähentynyt ja kuumia päiviä on entistä enemmän, todetaan maan luonnonkatastrofien hallinnasta vastaavan viranomaisen julkaisemassa tutkimuksessa. Se perustuu vuosien 1960 ja 2005 välillä kerättyyn tilastotietoon.

Maan pohjoisosissa sadekaudet alkavat entistä myöhemmin, ja sademäärät jäävät vähäisemmiksi kuin puoli vuosisataa sitten. Eteläosissa taas sadetta saadaan enemmän. Myös trooppisten hirmumyrskyjen määrä on lisääntynyt ja myrskyjen voimakkuus kasvanut.

Tyynenmeren rannikolla sijaitsevan Mosambikin pohjoisimmasta eteläisimpään kolkkaan kertyy matkaa noin 2 000 kilometriä. Etäisyys on samaa luokkaa kuin matka Helsingistä Milanoon, Pohjois-Italiaan. PL.

Ilmainen sukupuolenvaihdos

Kuuba. Transseksuaaleille tarjotaan Kuubassa mahdollisuus sukupuolenvaihdokseen, kertoo kolumbialainen El Tiempo. Uudistuksen takana on presidentti Raul Castron seksologi-tytär Mariela Castro, joka johtaa maan kansallista sukupuolivalistuskeskusta.

Mariela Castro sai vuosi sitten Kuuban terveysministeriöltä vihreää valoa aloitteelleen, jossa transseksuaalit olisivat mukana julkisen terveydenhuollon piirissä.

Terveydenhuolto on Kuubassa ilmaista, joten sukupuolenvaihdosleikkaus hoituu ilman kustannuksia.

Tällä hetkellä sadasta spesialistien arvioitavana olevasta sukupuolenvaihdosleikkaukseen pyrkivästä 28 on todettu transseksuaaleiksi. Heistä 19 on valmiita leikkaukseen. Kuuban väkiluku on reilut 11 miljoonaa.

Isältään tukensa saava Mariela Castro luotsaa omien sanojensa mukaan ”kansallista ristiretkeä”. ”Meidän täytyy jatkaa valistustyötämme: on ihmisiä jotka hyväksyvät ja niitä jotka eivät hyväksy. Pelkästään kommunistipuolueen kansalaisilta saamat kirjeet paljastavat ihmisten asenteet”, Mariela Castro sanoo. AV.

Ei tietokoneromua kehitysmaihin

Yhdysvallat. Yhdysvaltalainen tietokonejätti Dell ilmoitti toukokuussa, että se kieltää merkkiään kantavien rikkoontuneiden tietokoneiden, monitoreiden ja tietokoneenosien viennin kehitysmaihin. Greenpeacen mukaan jopa 80 prosenttia Yhdysvalloissa kierrätettävästä elektroniikkaromusta päätyy kehitysmaihin.

Ympäristöjärjestöjen mukaan kierrätettäväksi tarkoitettua elektroniikkajätettä tuhotaan esimerkiksi Kiinassa, Ghanassa ja Nigeriassa murskaamalla tai polttamalla. Tämä altistaa paikalliset työntekijät elohopealle, lyijylle ja muille myrkyllisille aineille.

Dell tekee yhteistyötä noin 25 kierrätysyrityksen kanssa ympäri maailmaa. Yhtiön mukaan se on tehnyt tarkastuksia kaikkiin näihin yrityksiin varmistaakseen, että sen määräyksiä noudatetaan.

Yhdysvaltain liittovaltiolla ei ole elektroniikkaromun viemistä kieltävää lakia, eikä Yhdysvallat ole ratifioinut vaarallisen jätteen liikkumista sääntelevää Baselin sopimusta. Ympäristöjärjestöt toivovatkin, että Dellin esimerkki kannustaa muitakin yhtiöitä puuttumaan elektroniikkaromuongelmaan. JR.

Ilmastonmuutos iskee köyhiin rikkaissakin maissa

Yhdysvallat. Köyhät kärsivät ilmastonmuutoksesta eniten myös rikkaissa maissa, kalifornialaistutkimus kertoo. Jo pitkään on tiedetty, että ilmastonmuutoksen vakavimmat haitat ilmenevät köyhissä maissa. Sama näyttäisi pätevän myös rikkaiden maiden sisällä.

Esimerkiksi Los Angelesissa mustat kuolevat kaksi kertaa todennäköisemmin lämpöaallon aikana. Suuri osa mustista asuu tiheään rakennetuilla alueilla, joissa asfaltti ja betoni lisäävät kuumuutta. Mustilla on myös vähemmän autoja ja ilmastointilaitteita. Köyhät ja vähemmistöihin kuuluvat ihmiset hengittävät myös likaisempaa ilmaa.

Kaliforniassa eniten kasvihuonepäästöjä aiheuttavilla aloilla 60 prosenttia työntekijöistä kuuluu johonkin vähemmistöön. Jos työpaikat katoavat, kuilu köyhien ja varakkaiden välillä kasvaa.

Tutkijat korostavat, että ilmastonmuutosta torjuttaessa tulee huomioida myös yhteiskunnan heikko-osaisimmat. Kalifornialaisten yliopistojen tutkijoiden yhteistutkimus julkaistiin toukokuussa. JR.

Demokratia vähentää köyhyyttä Afrikassa

Afrikka. Poliittisen vapauden lisääminen vähentää köyhyyttä, todetaan toukokuun lopussa julkaistussa tutkimuksessa. Afrobarometer-tutkimusverkoston raportissa seurattiin köyhyyttä kymmenessä Afrikan maassa, muun muassa Ghanassa, Malawissa ja Namibiassa. Köyhyys väheni näissä maissa vuosien 2000 ja 2008 välillä.

Tutkimuksen mukaan poliittisesti vapaimmissa maissa on vähiten köyhyyttä. Sambiassa ja Ghanassa köyhyys on vähentynyt selvästi samalla, kun poliittista vapautta on lisätty. Vastakkainen ilmiö on tapahtunut Zimbabwessa, Senegalissa ja Madagaskarilla. Koettu köyhyys on lisääntynyt poliittisen vapauden rajoittamisen myötä.

Tutkimuksessa köyhyyttä mitattiin kysymällä ihmisten kokemuksia köyhyydestä, eli niin sanottua elettyä köyhyyttä. Tutkimuksessa kysyttiin, mistä ihmiset eri maissa kokivat olevan eniten pulaa. Eniten puutetta oli käteisestä rahasta. Sen jälkeen tulivat terveyspalvelut, ruoka, puhdas vesi ja ruoanlaittoon tarvittava polttoaine.

Afrobarometer on tutkijaverkosto, johon kuuluu yhteiskuntatieteiden tutkijoita 20 Afrikan maasta. JR.

Islamilaiset pankit porskuttavat kriisissäkin

Maailma. Talouskriisi on kaatanut monia länsimaisia pankkeja. Islamin periaatteisiin nojaavat pankit sen sijaan ovat kestäneet kriisin huomattavasti paremmin.

”Tavanomaisen rahoitusjärjestelmän arvoja on kyseenalaistettu paljon. Vaihtoehtoja etsitään. Siksi islamilaiset pankit saavat enemmän huomiota, erityisesti koska niiden tarkoitus on ylläpitää uskontoon perustuvaa moraalia rahoitusliiketoimissa”, englantilaisen Durhamin yliopiston professori Rodney Wilson sanoi Al-Arabiya-uutiskanavalle. Wilson julkaisi toukokuussa London School of Economicsin tutkimusryhmän alaisuudessa raportin, jossa arvioidaan islamilaista rahoitusta Persianlahden maissa.

Islamilainen pankkijärjestelmä leviää myös länsimaihin. Lontoossa alkoi toukokuussa koulutusohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa kaupunkia palvelemaan islamilaisen pankkitoiminnan tarpeita paremmin.

”Globaalista finanssikriisistä huolimatta islamilainen rahoitus jatkaa kasvuaan yhä käyttökelpoisempana vaihtoehtoisena pankkijärjestelmänä sekä muslimeille että muille. Se on elintärkeä osa uutta globaalia finanssijärjestelmää”, Lontoon ylipormestari Ian Luder sanoi.

Islamin sharia-laki kieltää koronoton. Islamilaiset pankit myös jakavat riskiä sijoittajien ja pankin kanssa. Tämän lisäksi islamilaiset pankit välttävät sijoituksia aloille, joita pidetään moraalisesti epäilyttävinä. JR.

Brittisairaalat leikkaavat päästöjä

Britannia. Britannian terveysjärjestelmä (NHS) on edelläkävijä hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä, selviää Maailman terveysjärjestö WHO:n toukokuisesta raportista. WHO korostaa sairaaloiden ja terveydenhoitojärjestelmien merkitystä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä.

Aiemmin tänä vuonna NHS julkisti strategian, jonka tavoitteena on tehdä sairaaloista hiilineutraaleja, tehostaa kuljetuksia ja siirtyä lihattomiin sairaalaruokiin. Lihantuotanto aiheuttaa huomattavan suuren määrän päästöjä kasvisruokaan verrattuna.

Guardian-lehden haastattelemien WHO:n asiantuntijoiden mukaan brittisairaaloiden päästöstrategia on ensimmäinen laatuaan maailmassa.

NHS:n osuus kaikista julkisen sektorin hiilidioksidipäästöistä Britanniassa on neljännes. Saavuttaakseen hallituksen päästötavoitteet NHS:n on vähennettävä päästöjään 86 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

”[Strategia] on erittäin tärkeä alku, mutta todellista merkitystä on toteutuksella, kasvihuonekaasujen merkittävällä vähentämisellä niin, ettei parhaan mahdollisen terveydenhoidon tarjoamista vaaranneta”, WHO:n Susan Wilburn totesi Guardianille. JR.

Kulkukoirat valtaavat Bangkokin

Thaimaa. Bangkok kärsii valtavasta kulkukoiraongelmasta. Thaimaan pääkaupungissa arvioidaan olevan jopa 300 000 kulkukoiraa ja lukumäärä nousee jatkuvasti.

Huono infrastruktuuri ja resurssipula vaikeuttavat koirakannan hallintaa. Koirien lisääntymistä edistävät myös hyvää tarkoittavat ihmiset, jotka ruokkivat niitä.

Koiria hylätään usein buddhalaistemppeleihin, koska munkit eivät niitä torju. Eräs temppeli onkin omistautunut koirille miltei yli voimiensa. Wat Suan Kaew -temppeli huolehtii 700 eläimestä ja käyttää niiden ruokkimiseen 1 500 Yhdysvaltain dollaria viikossa.

”Koirat juoksevat kadulla ja aiheuttavat onnettomuuksia. Ihmiset voivat loukkaantua ja niiden ruumiit tiellä näyttävät rumilta. Meidän on ratkaistava ongelma”, totesi abotti Phra Phayom Kalayano National Geographicille.

Monilla kulkukoirilla on vesikauhu ja varsinkin villiintyneinä laumoina ne ovat vaarallisia ihmisille.

”Kujien kissat ja koirat” -järjestö on ryhtynyt sterilisoimaan ja rokottamaan koiria. Sen voimavarat eivät kuitenkaan riitä huolehtimaan kuin murto-osasta kaupungin kulkureista. HM.

Älä tee syntiä Facebookissa!

Indonesia. Joukko indonesialaisia imaameja varoitti toukokuun lopussa, että netin yhteisöpalveluja kuten Facebookia ei pitäisi käyttää flirttailuun tai juoruamiseen. Ne saattavat johtaa syntiseen himoon tai säädyttömyyteen.

”Me kiellämme Facebookin, Friendsterin ja muiden sosiaalisten verkostoitumissivustojen käytön, ellei niitä käytetä islamilaisen oppineisuuden edistämiseen”, imaamien puhemies Abdul Muid Shobib sanoi.

”Negatiivisten asioiden levittäminen muista ihmisistä virtuaalimaailman yhteisöissä, juoruaminen ja muut asiat, jotka ovat uskonnollisen opetusten vastaisia, ovat kiellettyjä islamilaisen lain mukaan.”

Shobib myönsi, että Facebook on suosittu Indonesian konservatiivisten islamilaisten koulujen oppilaiden ja myös imaamien keskuudessa. ”Ymmärrämme, että virtuaalimaailmaa on vaikea hallita.”

Imaamit totesivat, että Facebookilla on myös myönteisiä puolia. Sen kautta pariskunnat voivat esimerkiksi tutustua toisiinsa paremmin ennen kuin menevät naimisiin.

Indonesia on maailman suurin muslimienemmistöinen maa. Facebookin käytössä maa on viidentenä maailmassa. JR.

Vauvabuumi Nepalin armeijassa

Nepal. Tuhansista Nepalin maolaisarmeijan naissotilaista on tullut äitejä sen jälkeen, kun maan sisällissota loppui vuonna 2006. Jopa 40 prosenttia maolaistaistelijoista oli naisia.

”Useimmat (naispuoliset) sotilaat olivat 18-20-vuotiaita armeijaan liittyessään. Nyt he ovat parhaassa synnytysiässä”, maolaisten johtaja ja Nepalin nykyinen valtiovarainministeri Baburam Bhattarai sanoi uutistoimisto IPS:lle.

Sotilaiden kasarmit ja terveyspalvelut ovat heikossa kunnossa. ”Emme ole kyenneet antamaan riittävää hoitoa äideille ja vauvoille”, Bhattarai sanoo.

Nepal on kuitenkin tehnyt useita vanhempia auttavia uudistuksia. Kansan vapautusarmeija antaa sotilailleen mahdollisuuden isyyslomaan.

”Kuukauden vapaa isille on vallankumouksellinen idea Nepalissa”, armeijan varakomentaja Chandra Dev Khanal sanoi.

Naissotilaat saavat 3-6 kuukauden äitiysloman. Tammikuusta lähtien hallituksen sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on voinut synnyttää ilmaiseksi. JR. (IPS)

Esi-isien maat takaisin

Venezuela. Venezuelan perustuslaki takaa maan alkuperäisväestölle oikeuden esi-isiensä maihin. Jos intiaanit vaatisivat koko esi-isiensä maa-alueen takaisin, se voisi olla jopa puolet koko Venezuelasta.

Takaisinlunastusta vaikeuttavat kuitenkin karjatilalliset, huumeiden salakuljettajat ja viranomaisia pakenevat sissit.

”Täällä on yhteisöjä, jotka hallitus on unohtanut täysin”, yukpa-heimon johtaja Sabino Romero sanoi Financial Timesille toukokuussa. 12 000 -henkinen yukpa-heimo elää vuoristossa Venezuelan ja Kolumbian rajalla.

Heimoa uhkaavat muun muassa karjankasvattajat, joita yukpat syyttävät maidensa varastamisesta. ”Suurmaanomistajien ja intiaanien konfliktissa tämä hallitus on intiaanien puolella”, Venezuelan presidentti Hugo Chávez sanoi viime vuonna.

Yukpa-heimolaiset eivät ole vakuuttuneita Chávezin tuesta.

”Valtion virastot ovat täynnä ihmisiä, jotka muistuttavat omenaa: punainen ulkopuolelta ja valkoinen sisältä.” Romero viittaa punaiseen Chavezin sosialistisen ideologian symbolina. JR.

Pommeja sydänsuruihin

Irak. Nuoret irakilaismiehet purkavat turhautumistaan epäonniseen rakkauteen väkivaltaisesti: he rakentavat ja räjäyttävät pommeja. Näitä poliisin ’rakkausräjähteiksi’ nimittämiä improvisoituja pommeja on räjähtänyt Doran asuinalueella Bagdadissa kuusi viimeisen vuoden aikana, sanoo poliisikapteeni Nabil Abdul Hussein.

”Jos miehillä on ongelmia tyttöystäviensä, perheidensä tai kenen tahansa kanssa, he rakentavat improvisoidun räjähteen”, Hussein sanoi New York Timesille.

Poliisin mukaan monet pommeja räjäyttelevistä miehistä ovat entisiä kapinallisia. He ovat taitavia pommintekijöitä ja monilla on edelleen räjähteitä. Kukaan ei tähän mennessä ole kuollut pommeihin.

Doran alueella on tehty vain yksi pidätys. 18-vuotiaan Omar Abdul Husseinin tyttöystävän isä ei ollut hyväksynyt poikaa. Tyttöystävä oli kertonut Husseinille, että hänen isänsä oli valinnut uuden kosijan. Hussein räjäytti pommin tyttöystävänsä perheen kodin vieressä. Poika saatiin nopeasti kiinni, sillä hän oli tytön naapuri. Hänet tuomittiin terrorismista. JR.

Perinnejuhla sinnittelee

Tansania. Sukumaheimon perinteinen sadonkorjuujuhla Mbina keräsi taas toukokuun lopussa kymmeniä tuhansia osallistujia pieneen pohjoistansanialaiseen Bariadin kaupunkiin.

Nykyisin juhla on kaupallistunut ja samalla Mbinasta on tullut riippuvainen paikallisten poliitikkojen taloudellisesta tuesta, sillä juhlan kävijämäärä on pienentynyt.

Juhlan pääosassa on kilpailu kahden noitatohtoriryhmän, Bagikan ja Bagalun välillä.

Noitatohtorit toimivat edelleen yleisesti parantajina ja selvännäkijöinä sukumamaassa. Mbinan aikana he houkuttelevat väkeä ympärilleen yrttien, taikojen, laulun ja tanssin avulla. Tämän vuoden voittajaksi selviytyi Bagalu-ryhmä vetämällä puoleensa suuremman määrän yleisöä.

Kävijäkadon syynä pidetään kirkkojen suosiota sekä kiinnostuksen hiipumista perinteitä kohtaan, kun ihmisten koulutustaso paranee. Perinnetieto elää kuitenkin vahvana sukumamaassa, eivätkä ihmiset yleensä näe ristiriitaa uuden ja vanhan välillä.

Sanna Hukkanen

Tyhmä kysymys: Onko Maailmanpankki köyhien ystävä?

Palstalla kysytään kysymyksiä, jotka mietityttävät, mutta joita ei muualla kehtaisi esittää.

Maailmanpankin pehmentymistä on povattu tiedotusvälineissä. Onko Maailmanpankista tullut lopulta oikeasti köyhien ystävä?

Kepan kehityspoliittinen sihteeri Matti Ylönen vastaa:

”Talouslaman myötä Maailmanpankki on pehmentynyt joillakin osa-alueilla. Toisaalta kyseessä on suuri instituutio, jossa on sisäisiä ristiriitoja. Ei EU:stakaan voi sanoa yksiselitteisesti, onko se köyhien ystävä vai ei.

Maailmanpankki ei ole ollut yhtä paha sanelija kehitysmaiden talouspolitiikassa kuin Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF), mutta senkin lainojen ehtoihin liittyy ongelmia.

Positiivista on se, että Maailmanpankin vuosittain tekemässä yrityksille tärkeässä Doing Business -raportissa ensimmäistä kertaa mainitaan myös työntekijöiden työolot.

Toisaalta esimerkiksi Maailmanpankkiin kuuluva International Finance Corporation, joka myöntää yrityksille lainoja, ei ole kunnostautunut köyhien ystävänä. Ilmastopuolellakaan profilointi ei ole toiminut. Maailmanpankki on kasvattanut investointeja fossiilisiin polttoaineisiin 60 prosentilla vuoden aikana. Intiassa rahoitetaan Tata Ultra Mega -hiilivoimalaa, josta valmistuessaan tulee yksi maailman 50 suurimmasta kasvihuonepäästöjen lähteestä.

Rakenteellisesti Maailmanpankki ei edusta köyhien ystävää. Sen valtarakenteet periytyvät edelleen suoraan toisesta maailmansodasta. Siksi valtaa käyttävät yhä Eurooppa ja Yhdysvallat, vaikka maailma on noista ajoista muuttunut aika paljon.” HM.

Kuukauden kamppis: Vihertävää elämää

Vaikuttamistyö on järjestömaailman uusi hitti. Minkä kaiken puolesta maailmalla kampanjoidaan?

Miten voi elellä mahdollisimman vähäpäästöistä elämää? Vaikka istuttamalla katolle kukkakedon, ehdottaa brittijärjestö Low-impact living initiative (lowimpact.org). Viheriöivä katto sitoo itseensä vettä ja voi siten ehkäistä tulvia runsassateisilla, mutta kehnosti viemäröidyillä alueilla. Toimiipa katto myös hyvänä lämmöneristeenä.

Järjestö on koonnut sivuilleen vinon pinon vinkkejä siitä, miten vähentää arkielämänsä ympäristöhaittoja. Moni niistä on helposti toteutettavissa: ruokasoodaa siivouskaappiin, kesän kasvikset säilöntäpurkkiin pakastimen sijaan.

Pellepelottomille sivuilta löytyy rutkasti ideoita. Järjestö kelpuuttaa vähäpäästöiseksi biopolttoaineeksi vain käytetystä ruokaöljystä tehdyn bioplörön. Ja opastaa, miten dieselillä käyvän kotteron saa kulkemaan ruokaöljyllä.

Kaikki brittien saarille sopivat vinkit eivät Suomen ilmastossa toimi. Lumikuormasta ei katon kukkakedon kohdalla puhuta mitään. PL.


Julkaistu Kumppani-lehdessä 7-8/2009

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!